Otsustasite riigikogu liikmed nõukogudest tagasi kutsuda. Miks? Valitsus ei ole selle osas veel ju kokkulepet saavutanud.

Eile sai valitsuskabinetis seda teemat lõpuks arutada. Peaminister ütles, et arutame siis, aga püüaks leida siis sujuvamat lahendust pikema aja peale ja loome uue seaduse nõukogudesse nimetamiseks. Kabinetis kõik üldiselt nõustusid õiguskantsleri hinnanguga, et tänane seis ei ole õige, kõik nõustusid, et see tuleb ära lahendada. Oli pikk arutelu, et uus kord nimetamiseks, mida välja pakutakse, on võimalik teha küll, aga kas see on ka mõistlik? Otsusteni ei jõutud ja otsustati, et arutatakse uuesti.

Teine asi milles kokkuleppele ei jõutud, oli see, et kutsuda riigikogu liikmed nõukogudest praegu tagasi ja kui tuleb uus regulatsioon, saab neid uuesti sinna tagasi nimetada. Selle osas aga kokkuleppele ei jõutud. Kui kokkuleppele ei jõutud, tähendab see, et iga minister peab põhiseadusevastases olukorras käituma nende volituste piires, mis tal on. Sellest tulenevalt mina olen selle otsuse ära teinud.

Teatavasti kohtusid valitsuserakondade esimehed veel ka enne kabinetti kolmekesi. Ka seal ei jõutud mingile kokkuleppele?

Seal peaminister hakkas mingil hetkel ähvardama, et kui te nõukogude osas järele ei anna, siis me otsime endale parema valitsuse. Esiteks on see lihtsalt inetu koalitsioonipartneritele nii öelda, aga teisest küljest kui peaminister hakkab rääkima, et kui ei meeldi, võin ma ka ilma teieta, siis need on juba ikka väga tõsised sõnad.

Kas need sõnad võivad olla ka ajendiks, miks just täna otsustati saadikud nõukogudest tagasi kutsuda?

Näha on, et mingit muutust selles küsimuses ei ole, Reformierakond on öelnud, et sellist otsust, kus riigikogu liikmed konsensuslikult tagasi kutsutakse, ei tule. Me võime arutada seda uut skeemi, aga see võtab ikka pool aastat aega. Mina ei ole niikaua nõus praegust olukorda jätkama. Eks siis tulebki teha nii, nagu ametivanne ja seadus ette näeb.

Äkki on IRL ja SDE ise need, kes on vaatamas uue valitsusliidu mõttega Keskerakonna poole?

Selge on, et umbusk on suur. Kui vaadata, kuidas Reformierakond sellistel hetkedel üldiselt on toimetanud, siis signaalid on olnud üheselt mõistetavad. Umbusk selle osas, et lähima poole aasta jooksul teeb Reformierakond Keskerakonnaga valitsuse, on päris suur. Oleme ka ise mõne inimesega rääkinud, et mis nad arvavad. Olukord, kus öeldakse, et kui te järele ei jäta, siis me tõmbame juhtme seinast, tähendab kindlasti seda, et lähimatel kuudel saab olema päris närviline.

Märkuseks! Peale selle artikli ilmumist kinnitas IRL-i esimees Margus Tsahkna samuti Delfile ja Päevalehele, et Rõivas oli tõepoolest kolmepoolsel kohtumisel märku andnud, et kui suhted valitsuses pole piisavalt head, võib Reformierakond teha teise valitsuse.