„Tahan kindlasti esmajärjekorras avaldada kaastunnet hukkunud õpetaja lähedastele. Ma usun, et isegi riikides, kus on juhtunud mitu koolitulistamist, on selline sündmus oma traagilisuses niivõrd erakordne, et siin on isegi raske midagi öelda,“ väljendas Ossinovski kurbust.

„See, et Eestis on tegemist esmakordse juhtumiga, lisab sellele traagilisust. Tegemist on erandliku ja traagilise juhtumiga, millest tuleb üle saada. On arusaadav, et sündmus šokeeris tervet Eesti rahvast,“ sõnas Ossinovski.

Ossinovski kinnitusel on riik valmis astuma lisasamme, et tagada koolide turvalisus.

„Võin kinnitada, et Eesti riik teeb omaltpoolt kõik, et selle juhtumi üksikasjad saaksid välja selgitatud. Sellest tulenevalt oleme valmis astuma ka samme, et koolide turvalisus saaks tagatud. Oleme sellest rääkinud ka siseministeeriumiga ning oskame ka vastavaid muudatusi tulevikus pakkuda.“

„Esimene asi on ikkagi tagada kõikides Eesti koolides töörahu. Oleme pidanud ka kriisikoosoleku Viljandi linnavalitsusega ja suhelnud kõikide Viljandi haridusjuhtidega. Arutasime läbi selle, mis on juhtunud, et taastada töörahu. Pean ütlema, et vaatamata tugevale šokiseisundile on koolijuhtide valmisolek toibuda ratsionaalselt lahendust leidva viisi jaoks olemas. Tahan kindlasti tunnustada Paalalinna kooli personali, kes selle juhtumi lahendamisel oli äärmiselt professionaalne. Minu jaoks on oluline, et kõikides Viljandi linna koolides ja maakonna ja teistes koolides mõeldaks läbi need vajalikud sammud, mis tuleb astuda, et veenda Eesti avalikust selles, et Eesti koolid on siiski turvalised. Tähtis on ka pakkuda pedagoogidele vajalikku tuge selleks, et nad saaksid oma tööd edasi teha,“ kirjeldas Ossinovski esialgset tegevuskava.

„Teisipäeval kell pool 8 hommikul saabub Viljandi Paalalinna kooli leinanõustaja, kes suhtleb kooli õpetajatega ja nõustab neid edasises selgitustöös, mida õpetajad peavad tegema laste ja lastevanematega. Riik on omalt poolt igakülgseks toeks koolile ja Viljandi linnale,“ lisas haridusminister.

Kuna tegemist on esmakordse juhtumiga, siis vaadatakse haridusministri sõnul uue pilguga üle, mis viisil on kooli turvalisuse plaanid siiani tagatud. Vastavalt seadusele peavad igas koolis olema kriisiplaanid ja meeskonnad koolitatud selleks, kuidas neis olukordades käituda.

„Politsei ja prokuratuuri juurdlus peab välja selgitama kõik, mis puudutab relva alaealise kätte sattumist ja sellest järelduste tegemist. Kindlasti on asjakohane küsida pärast juurdlust ka psüühilist motiivi,“ nentis Ossinovski.

Ossinovski ei soovinud enne politseijuurdlust spekuleerida teema üle, miks traagiline koolitulistamine juhtus.

„Praeguses etapis on oluline anda vajalikku tuge inimestele, kes seda vajavad ja lasta politseil viia juurdlus lõpuni. Loomulikult saab rääkida teatud juhtumitel iseloomulikust karakteristikast, aga ma ei tahaks üldistada. Ootame ära juurdluse tulemused, vaatame ära mis juhtus ja kas oleks saanud teistmoodi. Seejärel teha sellest järeldused ka üldise süsteemi osas. On selge, et koolid peavad olema valmis erinevateks kriisideks. Ja loomulikult on see üks valdkondadest, mis vajab ülevaatamist, et kas oleks võimalik midagi paremini teha. Ma ütleks, et selle nimel on vaeva nähtud nii ennetamise kui ka kriisile reageerimise poolest,“ selgitas Ossinovski.