"Erinevad märkused, mis puudutavad mõjude analüüsi või piirangute proportsionaalsust, on olnud asjakohased," ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

"Neist tulenevalt oleme eelnõu seletuskirja märkimisväärselt täiendanud ning tellinud lisaks põhiseaduslikkuse analüüsi, mis kinnitab, et pakutud piirangud on õiguspärased, vajalikud ja põhjendatud," lisas ta.

"Riigi regulatsioon peab ettevõtluse huve hindama koosmõjus ühiskondlike huvidega. Alkoholikahjude erakordselt suurt ulatust arvestades kaaluvad rahvatervise huvid antud juhul üles need väikesed piirangud, mida riik ettevõtjatele seab. Rõhutan, et vastavalt põhiseadusele on riigil kohustus rahva tervist kaitsta. Ühtlasi tähendab see, et kui riik teab tõhusaid meetmeid võitluses alkoholikahjudega, kuid neid ei rakenda, siis on selline tegevusetus seadusevastane," selgitas Ossinovski.

Alkoholipoliitika karmistamist on erinevate osapooltega, sh alkoholiga seotud äriühingute ning erinevate ministeeriumitega, arutatud juba ligi viis aastat.

Kui piirangute kava aga sügisel selgeks sai, reageerisid alkoholitootjad sellele teravalt.

Novembri lõpus jättis majandus- ja kommunikatsiooniminister Kristen Michal eelnõu kooskõlastamata, põhjendades, et see ei järgi head õigusloome tava.

"Hetkel ei saa me kooskõlastada meieni jõudnud eelnõu, mida pole koostatud hea õigusloome tava kohaselt ning kus seletuskirjas puuduvad majanduse poolelt vaadates põhjendused ja tõendid, mille põhjal oleks võimalik hinnata kavandatava piirangu proportsionaalsust," ütleb majandus- ja taristuminister Michal.

Michal edastas sotsiaalministrile rea soovitusi, kuidas eelnõu parandada. Emotsionaalsemat reaktsiooni esile kutsunud punktid on aga täna kooskõlastusele saadetud eelnõu versioonis muutmata kujul.