Mis juhtub, kui võtta DNP-d?

Ohtlikult suure doosi DNP-d saanud inimene hakkab hingeldama, ta süda hakkab tavalisest palju kiiremini lööma ja keha eritama palju higi. Kiiresti tõuseb kõrge palavik. Järgneda võivad vererõhu tõus, šokk ja krambid. Seejärel võib juba süda seiskuda. Esimestest sümptomitest võib surmani kuluda ainult mõni tund. Sageli ei suuda arstid patsienti päästa. Suurim registreeritud DNP doos, millest suudeti inimene elusana välja tuua, oli 2,4 grammi. USA kogemuse järgi ilmnevad mürgistusnähud umbes kolm tundi pärast DNP võtmist. DNP tagajärjel saabunud surma iseloomustab sageli võigas kõrvalnäht: surnukeha tõmbub juba mõni minut pärast surma kangeks.

Kuidas ohtu ära tunda?

DNP-d müüakse tänapäeval internetis eri nimede all. Pakendil võib toote nimi olla Dinosan, Solfo Black, Aldifen või Chemox. Pakendil ei pruugi üldse kirjas olla, et aine sisaldab DNP-d. Näiteks müüakse ingliskeelsetes veebipoodides ergutitablette Caffeine200, mille purgil pole kirjas, et see sisaldab DNP-d. DNP müügi piiramisega on hädas olnud kõik sellega kokku puutunud riigid, sest tegemist pole ravimiga ja seetõttu ei pea toodet enne turustamist registreerima.

Kui suur võib olla Eesti äri ulatus?

Kui palju DNP-d võib Eesti mustal turul liikuda, pole mõistagi Eesti Päevalehe võimuses välja selgitada. Me ei tea ka seda, kas müüja, kellega Eesti Päevalehe ajakirjanik kohtus, oli üksiküritaja või tegutseb ta suurema äriettevõtmise ühe müügiesindajana. Internetist võib leida müüja kuulutusi, mis pärinevad möödunud aasta esimesest poolest, kuid foorumites nähtavad vestluskatked viitavad, et äri võib olla kestnud kauem. Klientide arvu pole võimalik ennustada, kuid müüja enda poetatud vihje järgi on kliente piisavalt, et üks partii – mille suurus pole paraku teada – DNP-d saaks otsa paari nädalaga.