"Teatame vastusena meedias kerkinud küsimustele, et Donetskis viibinud 4-liikmeline vaatlejate meeskond vabastati tingimusteta," säutsus OSCE täna enda Twitteri lehel.

Neljaliikmeline vaatlejate meeskond rööviti Ida-Ukrainas 26. mai õhtul ning vabastati alles täna varahommikul. Nelja vangistatud vaatleja hulgas oli lisaks Taani, Šveitsi ja Türgi kodanikele ka Eesti passiga endine NATO kõrge ametnik, kaitseväe kolonelleitnant Tõnis Asson, kelle nime pole küll veel ametlikult välja kuulutatud, ent kelle lähedased ta hiljem piltide pealt ära tundsid.

OSCE neli vaatlejat toodi täna öösel relvastatud separatistide saatel Donetskis asuvasse hotelli. Guardiani korrespondent Alec Luhni vahendusel ütles isehakanud Donetski RV asepeaminister Andrei Purgin, et OSCE-ga läbirääkima ei hakata ja vaatlejad vabastatakse pärast konsultatsioone.

Välisminister Urmas Paeti sõnul sai ta Anssoniga öösel rääkida ning kolonelleitnantiga pidavat kõik korras olema. Paet kinnitab, et välisministeerium alustab tööd vabastatud Anssoni koju toomiseks.