Tabasalu ühisgümnaasiumi hoolekogu esimees Andres Adamson ütles Delfile, et tänase seisuga on 1. klassi kohtadele laekunud 147 sooviavaldust, mis tähendab kokku ligi seitset klassitäit lapsi. Kool on aga omal ajal ehitatud oluliselt väiksemat õpilaste arvu silmas pidades.

"Tõenäoliselt valmib kooli uus lisakorpus aga alles kahe, võib-olla isegi kolme aasta pärast ning ka Muraste algkooli valmimiseni, mis vähendaks survet algklassidele Tabasalus, kulub veel aasta või pigem isegi kaks," selgitas Adamson.

Parem pikk koolitee kui õhtune vahetus

Hoolekogu esimehe sõnul saaks kool tänavu avada kolm, äärmisel juhul neli esimest klassi. "Kahes vahetuses töötamine oleks ebameeldiv lahendus nii õpilastele, lastevanematele kui ka koolile. Teine vahetus alustaks tööd pärast kella 12 ning neil lastel puuduks võimalus osaleda huviringides või käia trennis," rääkis Adamson.

Vääna-Jõesuul algab õppetöö hommikuti kell 9 ning Adamsoni sõnul viib ja toob lapsed Tabasalust sinna septembris tööd alustav koolibuss. "Kui keegi õpilastest soovib õppeaasta möödudes Vääna-Jõesuu kooli jäädagi, siis püüame ka selle võimaluse leida," rääkis hoolekogu esimees.

Küsimusele, mille järgi valitakse välja need lapsed, kes peavad hakkama 15 kilomeetri kaugusel koolis käima, vastas Adamson, et vägisi ei tahaks nad kedagi üheks aastaks teise kooli saata.

"Küsisime vanematelt, kas ja kui palju on nende seas neid, kes ise oleksid päri, et nende laps veedaks oma esimese kooliaasta suure kooli asemel väikesemas ja rahulikumas. See sobiks näiteks neile, kelle elukoht on Vääna-Jõesuu koolile lähemal või kelle elukorraldus seda paremini lubaks," rääkis Adamson.

Kui selgub, et ise ei avalda selleks soovi piisaval arvul lastevanemaid, siis tuleb Adamsoni sõnul koolil endal otsustada, kes lastest saab kodu lähedal koolis käia ja kes mitte. "Sel juhul jäävad eelistatult Tabasallu need lapsed, kes elavad koolist vaid jalutuskäigu kaugusel."

Otsuseid määrab Adamsoni sõnul ka see, millise õppesuunaga esimesse klassi lapsi astub. Tänavu moodustatakse Tabasalu koolis kolm õppesuunaga esimest klassi – kaks inglise keele ja üks matemaatika-muusika kallakuga. Üks inglise keele klass läheb aastaks Vääna-Jõesuule, matemaatika-muusika klass aga mitte.

Adamson leiab, et ideaalis peaksid kõik lapsed algkoolis käima võimalikult kodu lähedal ja eelistatult pigem väikeses kui suures koolis. "Tabasalu ühisgümnaasium oleks siis algkooliks ainult oma lähiümbruse lastele, progümnaasiumiks ja gümnaasiumiks aga kogu Harku valla lastele," selgitas ta.

Elanike arv kahekordistunud

Adamsoni sõnul on Harku valla elanike arv kümmekonna aastaga kahekordistunud ning just seetõttu on jõukas vald sattunud koolilaste mahutamisega raskustesse. Koolitulevate laste arv püsib kõrge 2018. aastani ning ka sellele järgneva languse ajal jäävad numbrid suuremaks kui olid veel mõne aasta eest.

"Harku vald on oma varasemate uusehitistega seotud laenutagasimaksetega jõudnud seisu, kus oleme taas laenukõlblikud, kuid loomulikult sooviksime, et ka haridusministeerium veidi kaasa aitaks. Poliitilistel põhjustel pole seda aga kuigi hõlbus teha," rääkis Adamson.

"Tallinnat ümbritseva "kuldse ringi" omavalitsuste toetamine on ju küllaltki ebapopulaarne mõte. Mingi regionaalpoliitilise perverssuse tõttu tulevat toetada ainult tühjenevaid ääremaid, mitte neid omavalitsusi, kus näiteks lapsi rohkem,"lisas ta.