"Erinevaid juhilubasid on üle saja, mis veel kehtivad. On ka väga pika kehtivusajaga juhilubasid, mis kehtivad inimese eluaja lõpuni või 70. sünnipäevani. Need juhiload tuleks nüüd välja vahetada kahe aasta jooksul alates Eestisse elama asumisest," rääkis "Aktuaalsele kaamerale" maanteeameti eksamiosakonna juhataja Toivo Kangur, vahendab ERR Uudised.

Kellel on taskus Euroopa majanduspiirkonna ja Šveitsi juhiload, mis kehtivad kauem kui kümme aastat, peab need kahe aasta jooksul ümber vahetama Eesti lubade vastu. Kahte aastat loetakse alates ajast, mil inimene Eestisse elama asus.

Nende jaoks, kes on Eestis juba kauem elanud, hakkavad kaks aastat lugema eelmisest aastast ja nemad peavad oma load välja vahetama algava aasta 19. jaanuariks.

Juhilubadega oli hiljuti segadusi ka Soomes, kus seal elavatel eestlastel oli asukohamaaks märgitud Venemaa või Nõukogude Liit. Nüüdseks on segadus lahenenud - selgus, et juba 1992. aastal kehtestas Soome Balti riikidele erikorra, mille kohaselt nende riikide kodanikel on õigus nõuda päritolumaaks lubadele Eesti, Läti või Leedu. Sellest seadusepügalast polnud paraku teadlikud Soomes elavad eestlased ega Soome ametnikud.