Orsent-TV juhatuse liige Taisja Titova teatab meediale saadetud avalduses, et kultuuriminister Palmaru helistas esmaspäeval tema mobiiltelefonile. “Öeldes „tere, mina olen kultuuriminister Raivo Palmaru” asus valitsuse liige ründavas ja ebaviisakas toonis ähvardama Orsent-TV juhatuse liiget Taisja Titovat ringhäälinguloast ilmajätmisega ning süüdistas telekanalit laimu eest kohtusse kaevata. „Olgu teie telekanali videosalvestus ja kirjalikud seletused juba täna õhtul minu kabinetis laual,” sõnas karjuvas toonis kultuuriminister,” kirjeldab Titova. „Küsisin ministri käest, milles asi, kuid selget ja arusaadavat vastust ei saanud. Jäi mulje, et härra minister ei andnud oma käitumisest aru,” väidab Titova. „Ta ikka rõhutas telefoni otsas, et keegi on talle öelnud, et me oleme teda laimanud ja vargaks nimetanud. See käitumine ei olnud ministri positsiooni kohane.”

Raivo Palmaru ütles Delfile, et ta helistas küll esmaspäeval Orsent TV esindajale, et paluda endale saata pühapäeval eetris olnud saate salvestus. “Kuid kindlasti ei ole ma kedagi ähvardanud ja väited, nagu oleks minister ründaval ja ebaviisakal moel, veelgi enam, karjuvas toonis midagi käskinud, ei vasta lihtsalt tõele.

“Palusin saate salvestust, sest minuni oli jõudnud teave, et saatejuhid olid esitanud ühekülgseid fakte, süüdistusi ja laimu kultuuriministri aadressil ning soovisin veenduda, kas see informatsioon vastab tõele. Seejuures ütlesin selgelt, et jutt on saatest, mis kannab nimetust “Kuvalda””, seletas Palmaru.

“Paraku ei ole ma seda salvestust tänaseni saanud ja näib, et pärast pikka mõtlemist (telefonivestlus toimus esmaspäeval), otsustas Orsendi juhatuse liige rünnakule asuda,” arvas kultuuriminister.

Palmaru sõnul on Titova väited sõna- või ajakirjandusvabaduse piiramisest kohatud. “17. detsembri õhtul eetris olnud “Kuvaldas” esinesid ajakirjanikena Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Tallinna Linnavolikogu liige Nikolai Stelmach ning Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Riigikogu liige Indrek Raudne. See ei olnud ajakirjandus. Küsimus on pigem, kas tegu ei olnud hoopis õigusrikkumisega.”

“Palmaru kõne meenutas mulle nõukogude aega, millal pidid kõik ajakirjandusega tegelevad inimesed pidevas hirmus toimetama, et nüüd helistab järsku keegi kompartei aparaadist ja kutsub käskivas kõneviisis vaibale täitevkomitee majja mõne parteile ebasoovitatava informatsiooni kajastamise pärast. Paistab, et vanad kommunistlikud töömeetodid on Palmarule endiselt südamelähedased,” kirjutab Titova.

Titova sõnul hämmastas teda kõige rohkem see, et Eesti kultuuriminister sekkub isiklikult telekanali igapäevatöösse kasutades sealjuures ähvardusi ja süüdistusi. „Ametlikul vestlusel on teatud eetika printsiibid. Kultuuriminister ei toetunud faktidele vaid toetus kuulujuttudele — keegi on kusagil talle midagi öelnud. Palmaru isegi ei teadnud öelda, millise saatega on tegemist ja mis teda konkreetselt meie kanali töös marru ajas, kuid tema jutt oli äärmiselt ebaviisakas.”

Titova sõnul helistati talle ministeeriumist veelkord ka teisipäeva hommikul kell 9.00, kus noore sekretäri hääl teatas, et „teiega soovib rääkida kultuuriminister Raivo Palmaru”, kuid mõne hetke pärast teatati hoopis, et minister on hõivatud ja helistab siiski hiljem. Kell 10.00 aga saadeti ministeeriumist hoopis e-mail, kus ootamatult nõuti „seoses korralise kontrolli läbiviimisega”, et tuleb esitada ministeeriumile 17.12.2006. a. ajavahemikul kella 18.00-23.30 edastatud saadete salvestised, hiljemalt 22.12.2006. a.

Taisja Titova oletas, et võttes arvesse ministeeriumi kirjas nõutud eetriaja piire, võis Palmarut marru ajada 12.12.2006 telekanali üks populaarsemaid saateid “Kuvalda”, mis ilmub Orsent-TV otse-eetris igal teisipäeval, kus saatejuhid Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne käsitlesid Sakala keskuse võimaliku mahalammutamise teemat ja mis ilmus kordusena pühapäeva 17.12.2006 a. õhtul.

“Kuvalda on ilmunud meie eetris juba kaks aastat ning selle autorid Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne on Orsent TV koosseisuvälised toimetajad. Nii saatejuhtide, kui ka saatesse helistavate televaatajate arvamus ei pruugi kokku langeda juhatuse omaga”, teatab Titova mainides, et tema küll ei ole 17.12.2006 a. Orsendi TV eetris ühtegi Palmarut laimavat videolõiku näinud, kuid arvab, et Raivo Palmaru hakkab sellegipoolest otsima põhjusi telekanalile probleemide tekitamiseks.

„Õnneks pole täna enam aasta 1986, vaid 2006. Palmaru võib ajakirjanikke oma kabinetist välja tõsta, kuid sõnavabadusest ta jagu ikka ei saa,” ütles Titova.