Tankid olid parasjagu Tallinna teletorni ründamas, kui Lukas 1991. aasta 21. augustil lipu maha võttis. Tõsi, ta seletas siis ja seletab ka praegu, et tegi seda sellepärast, et antud lipp oli räbaldunud ega kõlvanud lipumasti, kirjutab SL Õhtuleht.

Vahetuslipu aga olevat hiired ära söönud. „Kuid meile ta näritud lippu ei näidanudki,” räägib endine rahvarindelane Ants Relvik. Paari tunni pärast hankinud Lukas siiski poest uue korraliku trikoloori ning sinimustvalge kaunistas taas kulanõukoguesist.

“Pärast pani küll lipu tagasi, inimeste kära peale ilmselt, aga oleme siin ikka arvamusel, et tema võttis selle hirmu pärast maha,” on Relvik umbusaldav.

Lukase sõnul pole lipulugu küll põhjus, et teenetemärgist loobuda: “Sest tuleb vaadata seda ka, mida ma vallavanemana tegin. Ja isegi aasta õpetaja tiitel on mulle 2000. aastal antud.”

President Arnold Rüütli kommentaar asjale: „Mõistkem, et taasiseseisvumine on otsekui terviklik ja nüansirikas, kogu rahva osalusel valminud kunstiteos, millest poleks õige ühtegi värvi kõrvale jätta või teiste arvel esile tuua.”

26 aastat tagasi ehk 1978. aasta 24. veebruari hommikul katlamaja korstna otsast sinimustvalge lipu maha rebinud Mäetaguse vallavolikogu esimees Veljo Kingsep kaalub veel, kas ta võtab presidendilt Valgetähe teenetemärgi vastu.