Samost ütles Raadio 2 saates „Olukorrast riigis“, et Reformierakonna toetuse languse detsembris põhjustas kaks asja – ERSO konflikt ja erakonna liikme Jaanus Rahumägi võimetus selgitada, kellele kuulub kinnisvara, kus ta oma puhkuse veedab.

Ka Kalle Muuli sõnul oli toetuse languse taga ERSO konflikt. Nüüd kui orkestri direktor Andres Siitan on lahti lastud ja peadirigent Neeme Järvi on teatanud oma ametist loobumisest, leidis valitsus ja kultuuriministeerium ka raha, mida enne ERSOle ei antud, lisas Muuli.

Konflikti järeldus on Muuli sõnul see, et reformierakondlane Laine Jänes, keda erakond konfliktis tugevalt toetas, ei sobi tegelikult kultuuriministriks. Samas on selge see, et enne valimisi teda keegi välja vahetama ei hakka, lisas Muuli.

Kultuuriminister vallandas konflikti ERSO ümber, kui ta vallandas orkestri direktori Andres Siitani, keda toetas ka orkestri peadirigent Neeme Järvi.

Uudisteagentuuri BNS tellitud erakondade toetuse uuring näitas, et Reformierakond kaotas detsembris võrreldes novembriga oma toetajaskonnast seitse protsendipunkti, kuid on jätkuvalt soosituim erakond valijate hulgas.