“Kõik kokkuhoiukohad tuleb üle käia enne kui saame hakata rääkima maksupaketist ja täna ei ole mina veendunud, et seda on tehtud,” ütles Michal Reformierakonna pressiesindaja teatel.

“Küsimus ei ole tulumaksu protsendipunktis vaid maksukeskkonna stabiilsuses ja paremaks muutumises. Täna on kaks poolt — esiteks on seadusega ettenähtud tulumaksu alanemine oluline ettevõtluse konkurentsivõime parandamiseks,” sõnas Michal.

“Teiseks on inimestel tekkinud põhjendatud ootused riigile, kes juba on andnud seaduse tasemel lubaduse nende maksukoormuse vähendamiseks. Selle asemel, et minna otsejoones tööinimeste rahakottide kallale, tuleb ikka teha kõigepealt muud lõiked. Näiteks kaotada igasugu maksuerisused nagu ööklubide alandatud käibemaks, vaadata üle riigiaparaadi suurus ja leida võimalused teha riigiaparaadis vähemate inimestega efektiivsemat tööd. Praegu tuleb välja nii, et tööinimeste rahakotist täiendavalt korjatud üks protsent tulumaksu läheks ametkondade palkadeks ja hüvede säilitamiseks,” märkis Michal.

“Reformierakonna pikaajaline huvi on ikkagi Eesti majanduse konkurentsivõime parandamine — olgu selleks sotsiaalmaksu lae kehtestamine, mida soovime veel selle Riigikogu perioodi jooksul seadustada, uus töölepinguseadus, mis tuleks kiiresti ja jokutamata vastu võtta, kui riiklik panustamine neile, kes Eestis ekspordi ja ettevõtlusega tegelevad, või tarbetu bürokraatia kaotamine.

Ei ole võimalik saavutada olukorda, kus investeerime ennaktempos kõikidesse valdkondadesse ja samal ajal vähendame makse ja elavdame majandust — IRL peaks ka sellest aru saama.”