Määruse seletuskirjast selgub, et riikliku koolitustellimuse alusel Eesti hariduse infosüsteemi (EHIS) kantud ülikoolide õppekavade alusel alates 1. augustist moodustatava õppekoha baasmaksumus tõuseb eelmise aasta maksumusega võrreldes 10 protsendi võrra, teatas BNS.

Õppekoha baasmaksumus on kõrgharidustaseme iga õppekoha minimaalmaksumus, mis sisaldab ühe üliõpilase õpetamiseks tehtavaid kulutusi, välja arvatud kulutused suuremahulistele investeeringutele.

Erandiks on rakenduskõrgharidusõppe õppekoha baasmaksumus, mis võrdsustatakse bakalaureuseõppe 1545-eurose baasmaksumusega. Rakenduskõrgharidusõppe baasmaksumus suureneb võrreldes eelmise aastaga 22,2 protsenti.

Rakenduskõrgharidusõppe õppekavasid iseloomustab suur praktilise töö ja töökeskkonnas toimuva praktika maht. Selleks, et õppeasutuste lõpetajad oleksid konkurentsivõimelised nii Eestis kui rahvusvaheliselt, peavad õppeasutused tagama õppevahendite ja õppekeskkonna olemasolu tasemel, mis võimaldaks pakkuda kvaliteetset õpet.

Ülikoolidele eraldatakse riikliku koolitustellimuse alusel alates 1. augustist moodustatud doktorantuurikoha kohta kuni 9 509,64 eurot aastas, millest 4.908 eurot on ettenähtud ülikooli kulutuste katteks ning 4.601,64 eurot doktoranditoetuseks, milleks on 383,47 eurot kuus. Doktoriõppe baasmaksumusele lisandub täiendavalt doktoriõppe tulemusrahastamine 11 154,50 euro ulatuses.