"Teisipäeval toimus riigikogus mõttevahetus, mille käigus kaks õiget eestlast – Heimar Lenk ja Jaak Madison – asusid paljastama parlamenti imbunud "antieestluse" agente," kirjutas sotsiaalmeedias Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsiooni liige Sven Mikser.

"Küllap peagi üllitavad Kesknädal ja Objektiiv üheskoos välimääraja, milles üles loetud tunnusjoonte põhjal saame antieestlased endi keskel hõlpsasti ära tunda. Siis on juba lihtne antieestlus meie rahvuskehandist välja lõigata ja ära tõugata," ironiseeris Mikser.

"Mõned antikristuse, või ptüi, antieestlase tundemärgid – kooseluseaduse ja piirileppe toetamine –ütles noor tulipea Madison minu pinnimise peale juba välja, aga see loetelu ei ole kindlasti täielik," lisas Mikser.

Väljavõtteid istungi stenogrammist:

Heimar Lenk: "Lugupeetud ettekandja! Selge on see, et nende komisjonide töö ja salvestamine võtab kohutavalt vähe ruumi. Piisab mõnest kõvakettast ja nii edasi. Aga siit minu küsimus: kas sa oled minuga nõus, et praeguse koalitsioonierakonna liikmed seisavad sellele ettepanekule vastu vaid ühel põhjusel – nad ei taha jätta tulevastele põlvedele või tulevasteks aastakümneteks jälgi nendest üsna kahtlastest otsustest ja tegudest siin saalis, mida võib nimetada ka ühe sõnaga "antieestlus"?"

Jaak Madison: "Aitäh, auväärt küsija! Kindlasti, ma ei kahtlegi, et siin saalis sajast liikmest on väga mitmeid antieestlaseid, kes teenivad kedagi muud kui Eesti rahvast. See, mis on nende ajend sellele vastuseismiseks, võib olla mitmeti tõlgendav. Ühe põhjuse ma juba tõin selle eelnõu menetlemise alguses, küsimustele vastates, võib olla just nimelt teatud väljaütlemiste ja teatud isikute n-ö läbisurumised komisjonides, mis ei kannata eriti valgust, eriti veel avalikkuse ees. Teiseks põhjuseks võib kindlasti olla see, et kui seda algatab opositsioonierakond, siis olgu see eelnõu ükskõik kui ülla või hea eesmärgiga, me ei näe väga tihti siin olukordi, kui see jõuaks lõpphääletuseni ja leiaks seal ka täiskogu heakskiidu."

/.../

Sven Mikser: "Üks küsija oma küsimuses mainis sõnu "antieestlus" ja "antieestlane", mida te rõõmsalt üle kordasite. Kas te leiate, et sellised epiteedid ja sellised süüdistused siin väärikas saalis on parlamentaarse hea tavaga kooskõlas, ja kas te ehk tahaksite vabandada?"

Jaak Madison: "Ma ei näe mitte ühtegi põhjust, kus ma oleksin rikkunud head tava või moraalinorme ja peaksin millegi ees vabandama, sest minu jaoks isiklikult lähevad antieestluse alla kõik otsused, mis rikuvad Eesti põhiseaduslikku korda ja Eesti kui rahvusriigi tulevikku, olgu selleks samuti ka enamuse rahva vastu minek, olgu selleks kooseluseadus, piirileping, kõikide heade õigusnormide rikkumine Riigikogu töös, milleks on teatud otsuste läbisurumine ebademokraatlike vahenditega."

"Kes teisele nime annab, see ise seda kannab"
Siseminister Hanno Pevkur ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et Lengi ja Madisoni sõnad tekitavad temas piinlikkust. "Eesti rahva esindajad, kes on valitud riigikokku, ei peaks hakkama sellisel madalal tasemel pidama debatti kolleegide üle," sõnas Pevkur.


"Riigikogus võiks püsida ikkagi viisakuse piires ja inimesed võiksid austada üksteist selles, et nad on küll erineva ilmavaatega ja erineva seisukohaga mõnes küsimuses, aga see kindlasti ei anna õigust kellelegi kedagi teist solvata," sõnas Pevkur ja imestas ka antieestlase sõna kui sellise üle.


Veel rõhutas Pevkur, et riigikokku valitakse inimesed, kes pälvivad suurima toetuse ja on leidnud Eesti rahva usalduse, nii et on kummaline hakata sealt otsima antieestlaseid.


Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna meenutas rahvasõna "Kes teisele nime annab, see ise seda kannab". Lisaks rõhutas ta, et Eesti rahva huvides on eelkõige meie julgeolek, mille tagavad NATO ja EL, ning kui vaadata, kes nende vastu on, siis on ka aru saada, kes tegelikult antieestlane on.


Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski märkis, et oma inimeste seast vaenlase otsimine on totalitaristliku mõtlemise ilming. "Need inimesed, kes muljetasid nendel teemadel, ma arvan, et oma poliitilises mõtlemises kõige suuremad demokraadid vast ei olegi, see seletab ka nende soovi otsida neid, keda kuidagi kokku koondada ja ma ei tea, mida siis nendega peale hakata, aga meie põhiseadusliku mõtlemisega see kindlasti kokku ei lähe."