Keskerakonna abiesimees, riigikogu liige Peeter Kreitzberg ütles Postimehele, et president Merit ilmselgelt mõjutati, et ta ei kinnitaks ametisse Eesti Panga presidendikandidaati Mart Opmanni.

"Hakkab tekkima mulje, et president ei ole enam ise Eesti Panga presidendi nimetamisel sõltumatu," sõnas ta. "Mille poolest oleks Kuke esitamisel sõltumatus suurem olnud?"

Presidendi toodud argument keskpanga sõltumatusest on Kreitzbergi sõnul kahtlase väärtusega ega kuulu demokraatlikku ühiskonda.

"Miks ta siis kinnitas rahandusministriks Siim Kallase, kel on kümne miljoni dollariline käru taga vedada," lausus Kreitzberg. "Kallase sõltumatus või tegus asjaajamine on märksa kaheldavam kui Opmanni oma."

Ka riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni esimees Villu Reiljan ütles ajalehele, et Opmanni kinnitamata jätmine ei ole millegagi põhjendatud.

"Tuleks hakata tõsiselt uurima, kes presidendiga manipuleerib ja tegelikult Eesti riiki juhib," ütles ta. "Opmannile ei ole reaalselt midagi ette heita - inimene ei püsi juhuslikult neli aastat rahandusministri ametis."

Koonderakonna pesekretär Juhan Hindov ütles laupäeval BNS-ile, et teda kurvastab ja hämmastab president Meri käitumine, mis viitab sellele, et ilmselt on tunnetatav tema ametisoleku aja lähenev lõpp.

Hindov lisas, et samas säilitab Koonderakond tänu president Meri otsusele hea kolleegi ja suurepärase rahandusspetsialisti.

Opmann ütles reedel BNS-ile, et ei kavatse hakata oma seisukohti kuidagi kaitsma, kuna üks inimene ei saa koalitsiooni tahte vastu.

"Õnnitlen koalitsiooni, nende vastu astumine oleks vastu seina jooksmine," märkis Opmann.

President Lennart Meri ei pidanud reedel võimalikuks nimetada endist rahandusministrit Opmanni Eesti Panga presidendiks, soovitades keskpanga nõukogul leida poliitiliselt sõltumatu kandidaat.

Meri palus reedel kohtumisel Eesti Panga nõukogu esimehe Mart Sõrgiga nõukogu liikmetele teatavaks teha, et ta ei pea võimalikuks nõustuda ettepanekuga nimetada Eesti Panga presidendiks Koonderakonda kuuluv eksrahandusminister Opmann, teatas presidendi kantselei.

President osutas vajadusele säilitada Eesti Panga sõltumatus.

Meri ütles, et keskpanga nõukogu liikmed peavad leidma seesuguse kandidaadi, kes suudaks tegusalt esindada Eesti Panga huve Euroopa keskpanga nõukogus.

Eesti ühinemisel Euroopa Majandus- ja Rahaliiduga saab Eesti Panga juhist automaatselt Euroopa keskpanga nõukogu liige.

Meri kutsus Eesti Panga nõukogu Kadriorgu konsultatsioonile esmaspäevaks.

Eesti Panga nõukogu valis neljapäeval keskpanga uueks presidendikandidaadiks kahe pretendendi seast Opmanni, kes lubas Koonderakonnast keskpanga presidendiks saades välja astuda.

Opmanni kõrval kandideeris reformierakondlasest riigikogu liige Kalev Kukk, kes ühtlasi kulub Eesti Panga nõukokku.

Opmanni pidi ametisse kinnitama Lennart Meri.

Valitsuskoalitsioon tahtis Eesti Panga presidendina näha reformierakondlast Kalev Kukke.

Koonderakond praegu valitsuskoalitsiooni ei kuulu.

Opmann oli rahandusminister eelmises koalitsioonis, kuhu omakorda ei kuulunud praegused võimuparteid Ismaaliit, Mõõdukad ja Reformierakond. Viimane oli siiski lühikest aega eelmise koalitsiooni liige 1995. ja 1996. aastal.

Keskpanga nõukogu on aga valitud ajal, kui võimul oli vähemusvalitsus, mis koosnes Koonderakonna ja maaparteide liidust.

Riigikogu valib Eesti Panga nõukogu ametisse viieks aastaks, kusjuures selle liikmekandidaadid on esitatud nii koalitsiooni kui opositsiooni kuuluvate liikmete poolt, et see oleks poliitiliselt sõltumatu.

Eesti Panga nõukogu valis keskpangale uut presidendikandidaati sel kevadel juba teist korda, kuna aprillis lahkunud Vahur Krafti asemel ametisse nimetatud Vello Vensel loobus viimasel hetkel, tuues põhjuseks ootamatult halvenenud tervise.

Eesti Panga presidendi kohuseid täidab praegu asepresident Peter Lõhmus, kes on varem teatanud kavatsusest keskpangast lahkuda. Samas pidas avalikkus just teda parimaks kandidaadiks Eesti Panga presidendi kohale, ent panganõukogu talle ettepanekut ei teinud.