Komisjoni esimehe sõnul pööravad nende eelnõude toetajad selja Eesti EURO-püüdlustele ning vähendavad muuhulgas pensionikassa laekumisi.

Rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase sõnul soovivad parlamendi opositsioonierakonnad kehtestada väga suured maksuvabastused terviseedendusele ja meditsiinile, mis on piisavalt laiad mõisted, et hõlmata nii spa’de tuusikuid, ravimeid kui isegi tervisenapse.

“Vägisi soovitakse luua olukord, kus palka ei maksta mitte rahas, vaid erinevates teenustes, sest nii on maksude võrra odavam,” ütles Rõivas. Komisjoni esimehe hinnangul muudab see palgakorralduse oluliselt läbipaistmatumaks ning annab väga palju võimalusi maksudest kõrvalehoidmiseks.

Rõivas lisas, et kuna opositsiooni algatatud eelnõude tagajärjel sotsiaalmaksuga maksustatav tulu väheneb, vähenevad oluliselt ka pensionikassa laekumised ning raskeneb pensionide maksmine. “Kuna rahanduskomisjonis on opositsioonil ülekaal, siis aeg-ajalt selliseid provokatsioone esitatakse. Usun, et parlamendi enamus on nendele rumalustele vastu,” lausus Rõivas.

Üks eelnõude algatajaid Eiki Nestor nimetas eelnõude rahalist mõju müstikaks, keskerakondlaste hinnangul väheneksid riigi tulud üle kolmesaja miljoni krooni aastas.

Eelnõusid toetasid ka Rahvaliidu ja Erakond Eestimaa Rohelised saadikud, Reformierakonna ja IRL-i saadikud olid eelnõude vastu. Ka vabariigi valitsus nimetatud eelnõusid ei toetanud.