Selle aasta algusest saadik on Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond kahe peale populaarsemad kui Reformierakond ja IRL kokku. Suvel küll koalitsioonierakondade populaarsus tõusis suuremaks kui opositsioonil, aga poliithooaja elavnedes taastus opositsiooni ülekaal.

Erakondade populaarsuse küsitlusi läbi viiva TNS Emori sotsiaal- ja avaliku arvamuse uuringute ekspert Aivar Voog nentis, et TNS Emori erakondade reitingu uuring peegeldab valijate võimalikke valikuid küsitlusperioodi hetkel. Ehk kui sügisel 2012 on opositsioonierakonnad summaarselt suurema eelistusega, siis nad ka oleks võitnud sügisel toimunud valimistel.

Oluliseks küsimärgiks on aga, milliste peaministrikandidaatidega erakonnad valimistele lähevad. Nimelt on Andrus Ansip lubanud, et tema järgmist valitsust ei moodusta ehk Reformierakond peab välja tulema uue peaministrikandidaadiga. Peaministrikandidaadi vahetus võib Voogi sõnul mõjuda Reformierakonnale värskendavalt.

"Erakondade peaministrikandidaadi isiku olulisust näitab sotside reitingu oluline tõus alates sügisest 2010, kui Sven Mikser vahetas välja Jüri Pihli," märkis Voog. Üldiselt võib tema sõnul pikemaajaliselt ehk vähemalt aasta aega langeva reitinguga erakonna juhi vahetumine olla erakonna kuvandile värskendava mõjuga, loomulikult juhul kui leitakse sobiv kandidaat. Reformierakond aga ei ole veel langeva reitinguga erakond.

Erakorralisi valimisi nõuavad sotsiaaldemokraadid, kelle hinnangul praegune valitsus on ennast ammendanud.