“Kas teie jaoks ei ole saabunud aeg poliitiliselt vastutada ning tagasi astuda?” küsivad Keskerakonna fraktsiooni kuuluvad Koit Pikaro, Ülo Tootsen ja Toivo Tootsen arupärimises siseminister Tarmo Loodusele.

Arupärijad leiavad, et eriti aktiivne on olnud siseministeeriumipoolne politsei nõrgestamine alates 1999. aasta septembrist, kui oli sihituks osutunud politseiametnike koondamine.

“Valitsuse poolt 2001. aastal kinnitatud politseivaldkonna prioriteetsed arengusuunad aastani 2006 on aga koostatud formaalsetel alustel ja jäänud paljudes osades üldsõnalistes,” kirjutavad Pikaro ja Tootsenid.

Nad tahavad muuseas Looduselt ka teada, millistel põhjustel ei ole siseministeerium suutnud põhjalikult analüüsida turvalisuse, sisejulgeoleku ja kuritegevuse vastase võitluse tegelikku olukorda ning esitada reaalseid kavasid olukorra otsustavaks muutmiseks.

Samuti tuleb siseministril vastata, milliseid personalialaseid meetmeid on siseministeeriumis ja politseisametis ning selle allüksustes planeeritud ja rakendatud tõsiste distsiplinaarüleastumiste tõkestamiseks, juhtide isikliku vastutuse tõstmiseks ning ilmsete kaadrialaste vigade vältimiseks.

Arupärijad tahavad ka Looduselt teada, kas ta peab õigustatuks politseiameti peadirektori Harry Tuule etteheiteid meediale, poliitikutele ja üldsusele, et õigusrikkumistele politseis olevat reageeritud hüsteeriliselt.