Saadikud soovivad teada, miks tahab linnavalitsus panna konkursile just 15 kooli, kuigi tänavu 21. juunil volikogu poolt kinnitatud linna eelarvestrateegia aastani 2011 näeb ette vaid 10 uue kooli renoveerimise PPP-projekti kaudu, teatas Jaak Juske.

Samuti tekitab linnavolinikes küsimusi asjaolu, et volikogu poolt 11. detsembril 2003 kinnitatud koolide remondikava aastani 2012 näeb ette, et linn suudab ise eelarve-ja laenuraha kasutades kõik koolid korda teha. Miks rikub linnavalitsus PPP-projekte kasutades volikogu kõnealust määrust?

Maimu Bergi sõnul on koolide renoveerimine PPP-projekti kaudu linnale pikaajaliste rahaliste kohustuste võtmine ehk sisuliselt linna laenukoormuse varjatud suurendamine. „Linnale võetavate kohustuste kontrollimatu kasv võib viia Tallinna lähitulevikus tõsisesse finantskriisi. Kas see on tänase linnavalitsuse eesmärk ja kuidas tagatakse, et linn on suuteline maksma igal aastal koolide rendimakseid enam kui 500 miljoni krooni ulatuses,” soovib Berg teada.

Nikolai Stelmach märkis, et koolide renoveerimine sellist rahastamisskeemi kasutades on linnale enam kui kahjulik, kuid Keskerakonna valitseda olevas Tallinnas kahjuks tavapärane. „Senist praktikat arvestades tuleb maksumaksjatel kinni maksta Keskerakonna satelliitärimeeste poolt võetav laen koos intressidega ning tagada lisaks neile ka väga korralik kasum,” rõhutas Stelmach.

Berg ja Stelmach soovivad, et linnapea annaks teada täpse summa, kui palju tuleb linnal 30 aasta peale kokku koolimajade tagasi ostmiseks rendimakseid tasuda. Opositsioonisaadikuid huvitab ka konkursi võitnud firmadele garanteeritud kasumi suurus.

Tallinna linn otsustas mullu kevadel renoveerida PPP-projekti ehk linna ja erafirmade koostöö kaudu 10 koolimaja. Eelmisel nädalal teatas linnavalitsus, et septembris on kavas kuulutada välja konkurss järgmisele 15 pealinna koolile 30 aastaks hoonestusõiguse seadmiseks. Hinnanguliselt tuleb linnal tasuda 25 kooli eest rendimakseid kokku enam kui 16 miljardi krooni ulatuses. Sellest moodustab koole haldavatele firmadele makstav kasum üle kahe miljardi krooni. Tallinna tänavuse eelarve maht on alla seitsme miljardi krooni.