Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets on nördinud viimasel ajal eksamikorralduse ja lõputunnistustega seoses kerkinud probleemidest ning tahab “Need eksperimendid tuleb ära lõpetada,” sõnas Maimets reedel BNS-ile. “Ma olen sama palju nördinud kui enamik inimesi.”

“Minu põhimõte on see, et laps, kes läheb sügisel kümnendasse klassi, teaks, mis mängureeglite järgi ta 12. klassi lõpetab,” sõnas minister. “Ehk et riigieksamite süsteem aastaks 2006 peaks olema selleks sügiseks selge.”

Maimetsa sõnul on eksperimentide tasemel määrus, millega lõputunnistusi tuleb väljastada ministeeriumi serverist ja mille tõttu tekkis probleeme tunnistuse õigeaegse kättesaamisega.

“Keegi oleks võinud varakult koolide arvu järgi välja arvestada, kui suurt serverivõimsust ja aega on tunnistuste välja trükkimiseks vaja,” sõnas minister.

Samuti taunib minister kaheosalisi riigieksameid, mis ei näita õpilase tegelikke võimeid.

“Nägin selliste detsentraliseeritud lõpueksamite tulemusi ülikoolis väga selgelt. Oli näha, et mitme inimese puhul ei vasta tase ja teadmised riigieksamite hinnetele,” sõnas Maimets.

Ministri sõnul tuleb tõsiselt ja kriitiliselt läbi vaadata nii ministeeriumis kui ka riigieksamite keskuses toimuv. “Ministeerium peaks jääma suvetööle,” sõnas minister.