90ndate alguses raugenud beebibuum hakkab märku andma, kirjutab Äripäev. "Kõige keerulisemad aastad alles tulevad. 2012. aastaks on kõik tibud üle loetud ja võrreldes praegusega on gümnaasiumilõpetajaid siis poole vähem," ütleb EBSi rektor Peeter Kross.

Vilistlaste arvu kahekordset langust möönab ka Audentese juhatuse esimees Ahto Orav. Järgnevad aastad võivad kujuneda erakõrgkoolide tõetunniks: millised jäävad ellu, millised viivad oma tarkuse hauda kaasa.

Kuigi koolijuhid räägivad justkui ühest suust, et tööpuudus ja kitsas rahakott tõstavad hariduse väärtust ning õpihimuliste tung ülikooli tänavu suurenes, otsivad kõrgkoolid uusi lahendusi, et ka edaspidi vee peal püsida. Üks võimalus on välisüliõpilastele meepott välja panna ja loota, et lennatakse kohale kaugemate maade ja merede tagant.

Haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Jaan Kõrgesaar tunnistab, et vapramalt peavad vastu kõrgkoolid, kus saab edasi õppida magistri- ja doktoriõppes ja mis ei sõltu niivõrd gümnaasiumilõpetajate arvust. "Eks kõrgkoolidel on rasvakiht ja kapital, kuidas raskemad ajad üle elada," leiab Kõrgesaar.