Tallinna ID-pileti projekti vedava AS Sertifitseerimiskeskuse juhataja Ain Järv ütles Postimehele, et sõiduõiguse kontrollimiseks on vaja pildiga isikuttõendavat dokumenti, millel on isikukood. Selleks sobib ka isikukoodiga õpilaspilet.

Tallinna ja Harjumaa õpilastele mõeldud soodushinnaga 30 päeva ID-pilet hakkab 1. märtsist maksma 75 krooni, tavalise paberist 30 päeva kaardi hind kerkib aga praeguselt 70 kroonilt 165 kroonile.

Kui laps tõendab sõiduõigust õpilaspiletiga, lööb kontrolör sellele märgitud isikukoodi spetsiaalsesse aparaati ning näeb andmebaasist, kas sõidupilet on ostetud.

Kolmapäeval pealinna koolijuhtidega kohtunud Tallinna haridusameti üldhariduse osakonna juhataja Viivi Lokk ütles, et koolijuhid ei näe isikukoodi õpilaspiletile kandmises probleeme. Tema sõnul on õpilaspiletil olemas koht, kuhu isikukood kanda, nii et pileteid välja vahetama hakata pole vaja.

Lokk märkis, et seadus ei nõua õpilaspiletil isikukoodi, kuid ID-pileti rakendamise tõttu palusid nad koolijuhtidel isikukoodid sinna ikkagi kanda. Loki sõnul tuleb kõne alla ka võimalus, et õpilased ise kirjutavad isikukoodi piletile.

Algselt kavandasid linnavõimud ID-pileti lubamist vaid pealinna elanikeregistrisse kantud inimestele, kuid praeguseks on ID-pileti ostmise õigust laiendatud kõigile Harjumaa elanikele.