„Peaaegu pooled meie klassist suitsetavad,” ütles ühe Läänemaa gümnaasiumi anonüümseks jääda sooviv õpilane Lääne Elule. „Kui politsei tuleb kooli ümbrust kontrollima, üritatakse lihtsalt ära joosta.”

Kullamaa keskkooli direktor Meelis Välis ütles, et nende koolis on laste suitsetamisega probleem, aga mitte väga suur. „Tundub, et noormeeste hulgas on vanusepiir nihkunud allapoole, põhikooliealiste sekka. Tüdrukuid kooli ümbruses suitsetamisega eriti vahele ei jää.”

Välise sõnul saavad suitsetamiselt tabatud käskkirja, mis ka vanemaile teatavaks tehakse.

Suitsetamisest loobuda soovijate nõustajana tegutseva arsti Anneli Kanariku sõnul on poolteise aasta jooksul, mil ta nõustajana tegutseb, pöördunud tema poole kõigest paar–kolm alaealist. „Koolilastel pole veel suitsetamisest tekkinud tervisehäireid, seega puudub motiiv mahajätmiseks,” arvas Kanarik.

Lääne maavalitsuse terviseprojekti juhi Hele Leegi edastatud ESPAD–uuringu (Euroopa kooliõpilaste alkoholi ja narkootikumide kasutamise küsitlusuuring) tulemuste põhjal oli 2003. aastal Eesti kooliõpilaste seas regulaarseid suitsetajaid (1-20 või rohkem suitsu päevas) kõige rohkem Hiiumaal — 43% vastajaist. Järgnesid Läänemaa 36 ja Narva 34 protsendiga.