Inspektsioon kontrollis mullu üle Eesti 768 õpetajat, neist 525 pedagoogi keeleoskus ei vastanud nõuetele, ütles BNS-ile keeleinspektsiooni järelevalvejuht Leho Klaser.

Klaseri sõnul oli levinud õpetajatepoolne põhjendus “miks ma pean eesti keelt oskama, kui olen matemaatikaõpetaja”. “Pedagoogid aga peaksid olema kultuurikandjad ja lastele eeskujuks,” ütles ta.

Keeleinspektsioon kontrollis mullu 911 kohaliku omavalitsuse ja riigiametnikku, tuvastades rikkumisi 571 juhul. Teeninduse valdkonnas kontrollisid inspektorid 842 inimest, kellest eesti keelt ei osanud nõutud tasemel 369 inimest.

Inspektsioon trahvis ettekirjutuse täitmata jätmise pärast 82 inimest, kes maksid kokku 9500 krooni. Maksimaalne hoiatustrahv, mida inspektorid tohivad teha, on 200 krooni.

Klaser ütles, et sel aastal pöörab keeleinspektsioon rohkem tähelepanu kirjakeele normi täitmisele. “Palju kaebusi on meile inimestelt tulnud puuduliku eesti keelega kasutusjuhendite kohta,” ütles ta.

Samuti hakkavad keeleinspektorid kontrollima, kuidas täidab kirjakeelenorme ajakirjandus, sealhulgas nii press, telekanalid kui ka raadio.