Õpetajanna sai hakkama teoga, mis pani isegi paljunäinud prokurörid pead vangutama — õpetajaautoriteeti ära kasutades sundis ta oma õpilased kuritööle, mis algas peksmise ja alandamisega ning tipnes väljapressimise ja tapmisähvardustega, kirjutab Postimees.

See lugu algas aastaid tagasi, kui Lasnamäe gümnaasiumis hinnatud ja lugupeetud õpetaja perekond lapsendas väikese poisi. Paveli kasvades tekkisid probleemid. Teismeline poiss kippus hulkuma, suitsetama ja kodust salaja raha võtma.

Iga eksimuse eest selline peks, et Paveli röökimine ajas naabrid jalule. Kui naabrid olid Krongauzide peres toimuva peale kaevanud sotsiaaltöötajale, nad enam hädakisa ei kuulnud. Õpetajanna hakkas lihtsalt poega peksmiseks iga kord autoga metsa sõidutama, et lapse valukisa rohkem kellegi kõrvu ei puutuks.

2004. aasta sügisel pöördus poisi kasuisa kooli sotsiaaltöötaja poole. “Aidake meid,” palus mees. “Ma ei taha, et mu naisest saaks lapsetapja.”

Vaatamata kodus toimuvale oli Ljubov Krongauz koolis hinnatud. Võimukal õpetajal oli koolis osa õpilaste seas nii suur autoriteet, et noored poisid järgisid teda pimesi ja küsimusi esitamata.

2005. aasta veebruaris otsustas Ljubov Krongauz oma noored sõbrad, kaks Paveli klassikaaslast kaasata ka oma poja kasvatusprotsessi. Tol korral oli probleemiks 500 krooni, mille Pavel olevat eelmisel suvel väidetavalt kodust ema teadmata võtnud ja ühele Muugal elavale abielupaarile andnud.

Ljubov Krongauz otsustas raha õpilaste abil tagasi saada ja ühtlasi oma sõnakuulmatut poega karistada. 23. veebruaril viis naine oma kasupoja ja õpilased ühele Lasnamäe tühermaale. 15 külmakraadi juures hakkasid kaks õpilast oma õpetajanna käsul poolalasti kistud Pavelit kaigastega peksma. Kui klassivennad sõbra peksmise lõpetasid, paigutas armastav ema kasupoja auto pagasnikusse, lubamata läbipekstud lapsel enne isegi riietuda.

Seejärel viis sõit Muugale abielupaari juurde, et loata välja antud raha tagasi küsida. Kuna abielupaar võlga ei tunnistanud, virutas õpetajanna ühele neist jalaga ning käskis siis oma jüngritest õpilastel taas peksma asuda, et võlgnikud asjast aru saaks.

Järgnes jõhker peksmine, röövimine ja väljapressimine, mille käigus ähvardasid peksjapoisid ohvrid tappa ja nende maja põlema panna.