Gustav Adolfi gümnaasiumi (GAG) õpetaja Martin Saar rääkis Delfile, et on narr loota, et õpetajate palk hommepäev tõuseb, kuid Saar usub, et tänu meeleavaldusele õpetajate enesehinnang paranes ning see tekitas positiivse ja vajaliku ühtekuuluvustunde. „Selg oli vaja sirgu lüüa ja see eile õnnestus,” usub Saar.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo teatas eile, et kuna õpilaste arv on märgatavalt vähenenud, peab vähenema ka õpetajate hulk. Martin Saar leiab, et see on täiesti loogiline. „See on loomulikult selge, et kui õpilasi on vähem, peab ka õpetajaid vähem olema.“

Probleem on Saare hinnangul pigem selles, et köetakse pooltühje koolimaju. Enne koolivõrgu reformi tuleks tema kinnitusel läbi viia haldusreform, kuna koolivõrku ei saa uuendada ilma halduskorraldust muutmata.

Saar viitas ka lahendusele, et õpetajate arvu vähenedes suureneks allesjäänute koormus – sellisel juhul oleks õpetajate koormus Saare kinnitusel absurdne. „Ma näen ise seda, et 30 kuni 36 õpilasega klassi õpetades ei ole töömaht absoluutselt võrreldav sellega, kui klassis on neli või kaheksa õpilast,“ sõnas Saar, kes on õpetanud praegusest ka kolm korda väiksemaid klasse. Saar märgib, et koduste tööde maht, mida tuleb parandada, on meeletu erinevusega.

Samas on õpetajatel ühtlane palk hoolimata klassi suurusest. Klassi suuruse arvessevõtmist tulevikus õpetajale palga määramisel Saar aga ei usu. „See ei saa olema töötasus argument, kuna leitakse nii palju vastuväiteid ja vastulauseid,“ on Saar veendunud. Mõistlik klassitöö saaks aga Saare hinnangul olla 24-28 õpilasega. „Praegu on koolides, kuhu õpilaste tung on suur, klassid täis, kuna see on koolieelarve jaoks hea,“ märkis Saar ja lisas, et nõnda saab kool õpetajatele ka palka maksta, kuid 36-lapselise klassiga töötamine on tohutult kurnav.

Praegu jagatakse klasse väiksemateks rühmadeks vaid keeletundide tarvis, kuid Saar leiab, et mõistlik oleks rühmatundide võimalusi eri ainete ja valdkondade vahel jaotada. Näiteks võiks olla nädalas üks rühmatund matemaatikas, emakeeles ja aeg-ajalt loodusainetes. Praegune rühmatundide lahendus on Saare hinnangul diskrimineeriv.