Linnapea Edgar Savisaar on valgustuse piiramist põhjendanud elektri hinna tõusuga, milles on süüdi Andrus Ansip ja riik. Ka pimendamisega seotud turvalisuse kadumises on Savisaar süüdistanud riiki, kes oleks pidanud kärpima minnes seda ette nägema, kirjutab Eesti Päevaleht.

Abilinnapea Deniss Boroditši juhtimisel koos istunud nõupidamisgrupp koostas märtsi lõpuks tänavate nimekirja, kus ja mil määral pimendatakse. Samal ajal keeldus linnavalitsus esialgu seda nimekirja avaldamast, viidates taas turvalisusele, sest väidetavalt ei tahetud anda kurjategijatele vihjeid, kus on tavapärasest pimedamad alad.

Aprilli alguses esitas linnavolinik Tarmo Kruusimägi linnavalitsusele arupärimise, kus ta palus tänavate nimekiri avaldada. Kruusimäe arvates on pimendatud tänavaid vaja ennekõike teada linnaelanikel endil, et valida ohutum öine kodutee ning olla kindel, kas ööseks pargitud auto jääb ikka valgustatud alasse.

Nüüd on linnavalitsus Kruusimäega nõustunud ja avaldanud ka nimekirja tänavatest, kus öösiti varitseb täielik pimedus.

Kaalunud pikalt nimekirja avaldamise plusse ja miinuseid, jõudis Päevaleht arvamusele, et pigem loevad lehte korralikud linnakodanikud, kellel võib tõesti pimendatud alade teadmistest kasu olla ning seetõttu panime need ka kaardile. Kardetavasti on kurikaelad jõudnud juba tavavaatlusel pimedad kohad tuvastada.

Nagu näha, on 12 miljoni kroonise kokkuhoiu eesmärgil võetud valgus mitmelt pargilt, mille kohta ka Boroditš arvab, et neid ei ole öösel vaja valgustada. Suurematel magistraalidel ja liiklussõlmedel on vähendatud valgustust kolmandiku võrra, kuid suur osa tähtsamaid tänavaid on ikka ka täiel määral valgustatud.

Tänavaid, kus kolmandik lampe on pimedad:

Haabersti: Ehitajate tee, Kakumäe tee, Rannamõisa tee, Vana Rannamõisa tee

Kesklinn: Järvevana tee, Liivalaia, Pärnu maantee, Tartu maantee, Vabaduse puiestee

Lasnamäe: Kanali tee, Liikuri

Nõmme: Männiku tee, Nõmme tee, Viljandi mnt

Kristiine: Sõjakooli tee, Tondi tänav

Pirita: Kloostrimetsa tee, Merivälja tee, Pirita tee

Põhja-Tallinn: Merimetsa tee Mustamäe: Tammsaare tee

Refereeritud artikli täisteksti loe Eesti Päevalehest.