Kui teist peaks saama Tallinna linnapea siis mis oleksid esimesed viis asja, mida te Tallinnas muudaksite? Samuti oleks soov teada, et miks te arvate, et te võidate oma eks-meest Edgar Savisaart, kes on siiani olnud võitmatu?

Kõigepealt muudaksin Tallinna senist juhtimisstiili – kõik linnaosavanemad, abilinnapead ja linna ametite juhid peavad olema oma ala spetsialistid, mitte lihtsalt kuulekad parteisõdurid. Samast põhimõttest lähtuvalt tuleb tööle võtta ka nõunikke ja kõiki teisi linnaametnikke. Tallinna elanikud ei pea kinni maksma ühe erakonna sotsiaalseid töökohti.

Väga oluliseks pean võitlust korruptsiooniga ja selle välja juurimist Tallinnas. Minu hinnangul peab iga taseme juht vastutama ka oma otseste alluvate tegude eest. Täna hoitakse viimase võimaluseni oma ametikohast kinni ja veeretatakse kogu vastutus mõne reaametniku õlgadele. See näitab aga madalat poliitkultuuri.

Kaduma peab keskerakondlik propagandamasin. Ma pean silmas näiteks Tallinna Televisiooni, palgalisi kommentaatoreid, pidevat poliitipropagandat linnaosalehtedes, erinevates kampaaniates jne jne.

Samuti soovin olla kõigi tallinlaste linnapea. See tähendab, et lõpetaksin kohe erinevate ühiskonnagruppide sotsiaalsetel, rahvuslikel või piirkondlikel alustel vastandamise. Samamoodi peab kaduma kõiki Eesti ja Tallinna elanikke väsitav riigi ja pealinna omavaheline kemplemine. Parimate tulemusteni viib teatavasti konstruktiivne koostöö, tänastest isikutepõhistest vastuoludest kaotab kogu Eesti.

Kindlasti tuleb kogu Tallinna eelarve tulude ja kulude pool põhjalikult läbi analüüsida ning rahade kasutamist senisest ratsionaalsemaks ning vähempoliitiliseks muuta. Oluliseks pean siinkohal veel Euroopa Liidu toetuste aktiivsemat ja suuremahulisemat kasutamist.

Mis puutub Edgar Savisaare isikusse, siis kohalikud valimised ei ole minu ja tema vaheline võistlus. Minu eesmärk on pakkuda inimestele alternatiivi erinevate juhtimiskultuuride ja programmide vahel ning aidata kaasa laiapõhjalisema ja ausama linnavalitsuse moodustamisele.

Miks te pole siiani loobunud oma perekonnanimest Savisaar, kas arvate et ilma selleta ei suuda te piisavalt hääli koguda? Miks Te hoiate Savisaare perekonna nimest kinni Vilja Toomast kõlaks ju hulka paremini ja vabastaks minevikust? Millal loobute Savisaare nimest?

Minu perekonnanimi on Savisaar-Toomast ja mulle see nimi meeldib. Igaühe perenimi on tema isiklik valik ja ma ei mõista, miks peaks ükski Eesti inimene meedias aru andma, mis kaalutlustel ta oma nime valinud on. Valimistest rääkides olen ma enam kui kindel, et inimesed annavad oma hääle konkreetsele isikule, mitte ühele või teisele perekonnanimele.

Kas, kuidas ja mis ajaks plaanite Tallinnale Euroopa Rohelise Pealinna tiitli tuua?

Tallinna linnapeana annaksin endast parima, et Eesti pealinn muutuks keskkonnasõbralikumaks ja puhtamaks. Jätkaksin senise linnavalitsuse eesmärgi poole püüdlemist, mis näeb ette 2018. aastal Euroopa Rohelise Pealinna tiitlini jõudmist. Kindlasti pole ühelgi erakonnal ega linnapeakandidaadil võimalik lubada, et Tallinn kindlasti ühel või teisel aastal mainitud tiitli võidab. Euroopa Rohelise Pealinna konkursil on igal aastal palju tugevaid kandidaate, kuid võitjaid teavasti ainult üks. Samas usun, et kui me järjekindlalt Euroopa Rohelise Pealinna tiili nimel pingutame, siis ükskord me võidame niikuinii.

Kas te parandaksite Tallinna teede kvaliteeti natukene kiiremini, kui seda hetkel tehakse linnapeana?

Tallinna teede parandamine ja renoveerimistööde kvaliteet sõltub linnavalitsuse prioriteetide seadmisest. Rahuldava tulemuseni jõudmiseks on vaja süstemaatilist ja pikemast perspektiivist lähtuvat lähenemist. Senine igakevadine paanika ja teeaukude lappimine ei vii kunagi soovitud tulemuseni. Teedeehituse puhul on ülioluline, et nii uued kui ka parandatud teed arvestaksid meie ilmastikutingimuste ning liiklustihedusega. Teede kvaliteedi ja vajalike hooldustööde eest peavad vastutama need valmistanud või renoveerinud ettevõtted.

Miks te hoolite ainult sellest, et saaks Keskerakonna esimehest ja praegusest Tallinnalinnapeast Edgar Savisaarest lahti?

Kui kellelgi on jäänud mulje, et minu ainuke eesmärk on tänane Tallinna linnapea välja vahetada, siis on see väga ekslik arusaam. Soovin Edgar Savisaarele tervist ja edu. Ma kandideerin Tallinna linnapeaks, sest soovin rakendada oma seniseid kogemusi Tallinna elanike heaolu parandamiseks. Samas ma tõepoolest loodan väga, et kohalike valimiste järel saab Tallinn uue ja laiapõhjalise koalitsiooni, mis töötab igapäevaselt kõigi linnaelanike heaolu nimel.

Tere Vilja, mis on sinu suurimad teod siiani poliitikas ja panus Eestile, peale selle et olid Edgar Savisaare abikaasa? (Küsimus on heasoovlik ja mitte negatiivse alatooniga.)

Sarnaselt paljudele Eesti poliitikutele pean ka mina enda kõige olulisemaks panuseks Eesti taasiseseisvumise nimel tehtud tööd. Rahvarindes olles aitasin korraldada erinevaid üritusi ja aktsioone (nt. Balti kett), mis kõik viisid Eestit samm-sammu haaval iseseisva ning vaba riigi suunas. Taasiseseisvunud Eestis olen aga töötanud väga erinevatel ametikohtadel, kuhu Eesti inimesed mind valinud on.

Näiteks Nõmme ja Põhja-Tallinna linnaosavanemana olen mõlemas linnaosas palju korda saatnud. Mäletan, et Nõmmel oli üheks suureks probleemiks väikeste teede halb seisukord jaminu linnaosavanemaks oleku ajal asfalteerisime 70 liiva- ja kruusakattega teed. Hiljem Põhja-Tallinna linnaosajuhina algatasin idee, et ravikindlustuseta tallinlased saaksid samuti arstiabi (nn. vaestehaigla projekt, mis töötab tänaseni). Minu eestvedamisel hakkas Tallinn võimaldama inimestele tasuta linnakanalisatsiooniga liitumist. Oluline töö sai ära tehtud ka selle nimel, et Stroomi rand saaks sinilipu ja ära võiks veel märkida kaheksa ühiselamurenoveerimise.

Aastaid töötasin ka Riigikogus, sealhulgas Keskerakonna fraktsiooni esimehena. Suurima opositsioonijõu parlamendiesinduse juhina oli mul vastutus ja kohustus hoida ühiskonnas üleval diskussiooni riigi tuleviku osas. Olen kindel, et väitluste käigus selgub tõde ning minu töö Riigikogus aitas mitmete seaduste ja otsuste puhul kaasa parima võimaliku lõpptulemuse saavutamisele.

Poliitikaväliselt olin seitse aastat Eesti Võrkpalliliidu president ning antud alaliidus pean oma toonase meeskonna suurimaks saavutuseks, et Eesti suutis tõusta 12 Euroopa parema hulka. Kümme aastat juhtisin teatavasti Ida-Tallinna Keskhaigla nõukogu ning sel ajal oli haigla edukas ja tõusuteel.

Euroopa Parlamendis olen kõige rohkem oma aega ja energiat pühendanud Rail Baltica projektile poliitilise toetuse ja rahastamise saamise nimel. Rail Balticale anti hiljuti küll roheline tuli (see on Euroopa Ühendamise Rahastu põhivõrgu projekt), aga rahvusvahelise projekti reaalseks teostumiseks tuleb Poolal, kolmel Baltimaal ja Soomel koostöös ühisfirma asutada ning ühiselt edasi liikuda. Keegi teine meie eest kiirraudteed rajama ei tule. Lisaks Rail Baltica projektile olen transpordikomisjoni liikmena järjekindlalt võidelnud kõigi Euroopa bussi- ja lennureisijate õiguste eest.

Kas tasuta transport jääb? Ja kas see võiks laieneda ka mittetallinlastest üliõpilastele?

Nagu varem välja olen öelnud, peab minu hinnangul olema Tallinna ühistransport kõigile tasuta. Tänane olukord, kus pealinn diskrimineerib väiksemate ja vaesemate omavalitsuste tudengeid, tööinimesi ja turiste tuleb koheselt lõpetada.

Kas oleks võimalik ära osta munitsipaalkorterit? Oletame, et pere on rajanud Raadiku elurajooni omale kodu, maksnud siiani korralikult makse ja tahaks nüüd selles end peremehena tunda või näiteks ajutiselt üürile anda. Pikaaegsetele üürnikele võiks teha ka allahindlust?

Põhimõtteliselt toetan ma igaühe õigust oma kodule. Tallinna linnale kuuluva kinnisvara puhul tuleb kindlasti lähtuda linnaelanike huvidest ja iga objekti puhul eraldi vaadata, kas seda on mõistlikum üürida või soovijatele ära müüa. Kindlasti ei toeta ma linnavara puhul mõne erakonnaga seotud isiku huvidest lähtuvat odavmüüki, mida kahjuks pealinna lähiajaloos näinud oleme.

Neli aastat tagasi toetasite veel Keskerakonna poliitikat, nüüd aga Reformierakonna poliitikat. Miks te muudate kogu aeg oma maailmavaateid kui tuulelippe?

Mina ei ole oma maailmavaadet põhimõtteliselt muutnud, kuigi on selge, et inimeste seisukohad igas konkreetses küsimuses kujunevad ja arenevad aja jooksul. Keskerakonnast otsustasin lahkuda, sest erakond on muutunud propagandistlikuks ja nostalgiliseks parteiks, mis ei ole jätkusuutlik. Pidevad skandaalid rahastamise osas ning juhtfiguuride eestivaenulikud sõnavõtud ja teod ei tee ühelegi poliitikule au ning on minu jaoks kunagi väga sümpaatse erakonna maine tänaseks täielikult hävitanud.

Reformierakonda astusin, sest olen oma hingelt liberaal ja näen siin parteis võimalust anda Eesti elu arendamiseks oma jätkuv panus.

Kas haldusreform Tallinnas ja lähiümbruses on vajalik? Mõne valla liitmine Tallinnaga?

Tallinna ja mõne naabervalla liitmist ma vajalikuks ei pea. Harjumaa omavalitsused on Eesti ühed tugevamad ja jätkusuutlikumad, märksa keerulisem on olukord väiksemates ääremaastunud valdades.

Tallinnas pean vajalikuks linnaosavalitsustele suuremate õiguste andmist, et linnaelanikele pakutaks teenuseid võimalikult kodu lähedal. Euroopa kohaliku omavalitsuse hartas on samutiolulisel kohal subsidiaarsuse ehk lähimuse põhimõte.

Kas oleks vaja pealinna seadust? Kas see võiks parandada muude regioonide rahastamist?

Mina toetan pealinna seaduse väljatöötamist, sest see aitaks korrastada Tallinnale ja teistele Eesti omavalitsustele laekuvaid eraldisi ning võimaldaks selgemalt määrata pealinna funktsioone. Seni on seadus jäänud koostamata ainult seetõttu, et erinevad poliitilised jõud on vastandlikel seisukohtadel.

Kas valimisseadust tuleks muuta, milliseks?

Küsimusest jääb arusaamatuks, millisest valimisseadusest on juttu? Seetõttu pole kahjuks võimalik sisuliselt vastata.

Milline saaks olema linnavalitsuse arvukate nn. nõunike saatus?

Nagu juba välja tõin, peavad minu hinnangul olema kõik nõunikud oma ala spetsialistid, kes tegutsevad igapäevaselt linnaelanike, mitte ühegi erakonna huvides. Iga ametikoha ning ametniku ülesandeid ja pädevust tuleb vaadata eraldi, kuid kindlasti kaotaksin kõik parteibroileritele mõeldud ebavajalikud ning oma iseloomult fiktiivsed töökohad.

Kas teie arvates on see hääletaja petmine, kui kandideeritakse, aga valituks osutuna jäädakse endisele kohale (europarlamenti)?

Kõigil valimistel osaledes tuleb selgelt välja öelda, kas plaanitakse ka reaalselt valitavasse kogusse tööle asuda. Mina kinnitan taaskord, et kui ma Tallinna linnapeaks saan, loobun kohast Euroopa Parlamendis ning asun pealinnas reaalselt tööle. Juhul, kui linnapea ametikohale valitakse keegi teine, töötan kuni oma europarlamendi mandaadi lõpuni ehk 2014. aasta suveni Euroopas ja tulen seejärel Tallinna Linnavolikogusse (eeldusel, et ma kohalikel valimistel volikogusse valituks osutun).

Kui saate valituks, kas lubate et Tallinna teed saavad lõplikult korda?

Täpselt nagu Tallinna linn ei saa kunagi valmis, pole võimalik ka kõiki teid "lõplikult korda" saada. Senist teeaukude lappimise poliitikat pean ma saamatuks ja maksumaksjate raha raiskamiseks. Ma olen ka Euroopa Parlamendis arutanud oma Skandinaavia kolleegidegateedeehituse teemal ning olen kindel, et meile tuleks kasuks sarnase kliimaga riikide kogemustest õppida. Oluline on välja töötada pikaajalised ja põhjalikud arengukavad ning panna töid teostanud ehitajad oma tulemuste kvaliteedi eest vastutama.

Mitu kooli ja lasteaeda remondite?

Kõik Tallinna koolid ja lasteaiad tuleb järk-järgult korda teha, sest lapsed on meie tulevik.Tegemist on valdkonnaga, mis peab olema iga omavalitsuse kõige olulisemaks prioriteediks ning sarnaselt teedevõrguga ei saa ka siin töö kunagi otsa.

Millised tänase linnavalitsuse tegevused lõpetaksid, milliseid piiraksid ja mida arendaksid? Kas on kavas rakendada linnavalitsus koos oma allstruktuuridega linnakodanike teenistusse ja nende heaks KOV tööülesandeid täitma või jätkub kõik samas vaimus ainult teise partei suunitlusega?

Lõpetaksin kohe parteipropaganda – Tallinna TV, palgalised kommenteerijad, linnaelanikke väsitav propaganda linnaosalehtedes. Ajaloo prügikasti peab kaduma ka linnaametnike sundparteistamine, pidev linna ja riigi vastandamine ning erinevate linnaosade elanikepoliitilistel alustel erikohtlemine.

Piirata tuleb erinevate maksumaksja kulul läbiviidavate küsitluste ja kampaaaniate korraldamist. Suhtlus elanikega peab toimuma vahetult ning linnajuhid peavad olema oma ametikohal piisavalt pädevad, et teada erinevate piirkondade muresid ja probleeme ka ilma kallite küsitluste ja uuringuteta.

Edasi arendaksin koolide ja lasteaedadega seonduvat. Ma pean silmas ennekõike hoonete renoveerimist ning täiendavate lasteaia- ja sõimekohtade rajamist, mis peavad olema kõigile soovijatele olemas. Oluline on ka huvihariduse kättesaadavuse ja kvaliteedi parandamine. Ühtlasi korrastaksin tänase selgelt politiseeritud munitsipaalpolitsei ülesandeid ja suurust,arendaksin edasi tasuta ühistranspordisüsteemi ning teedevõrku ja looksin ühtse Tallinna Haigla, mis parandaks meditsiinikvaliteeti ja kättesaadavust.

Olen alati olnud veendumusel, et kogu Tallinna linnavalitsus koos kõigi allasutuste ja ametnikega peab olema pealinna elanike teenistuses. Seega võin kindlasti lubada, et minu linnapeaks saades kaoks tänane ühe erakonna huvidest lähtuv süsteem.

Kas linnapeana sulgete Tallinna TV, mida sellega plaanite ette võtta? Kui palju teie linnapeaks saades kärbite linna kulutusi propagandale (televisioon, ajalehed, pressiesindajad jne)?

Tallinna TV on täiesti ebavajalik, sest kõik Eesti meediakanalid kajastavad niigi pealinnas toimuvat märksa põhjalikumalt kui ülejäänud Eesti omavalitsuste tegemisi. Ja lisaks on Tallinna linnal alati võimalus vajadusel osta eetriaega mistahes Eesti telekanalist, et oma soovitud infot edastada. Selline lahendus tuleks oluliselt odavam kui oma TV ülalpidamine.

Linnaosalehtede puhul on vaja muuta nende sisu vähempoliitiliseks ja märksainformatiivsemaks. Samamoodi on linnavalitsuse ja linnaosavalitsuste pressiesindajate ülesanne inimestele vajalikku infot edastada, mitte parteipropagandat teha. Iga erakond peab oma valimiskampaania eest ise maksma, mitte kasutama selleks avalikke vahendeid.