Kuidas jaksate üle olla tahtmisest kuulutada rahvustoiduks teine eestlane? Ja ikka endale ning erakonnale, kes rahamaiamatele parteidele ette jäi, tuhka pähe raputada?

Rahvaliit jäi inimesekeskseks oma valimislubadusega “võrdsete võimaluste Eesti”. Me ei hakanud oma poliitilisi oponente halvustama, jäime positiivseks ja keskendusime võrdsete võimaluste loomisele Eestimaal.

Viimaste valimiste tulemused näitasid Eestimaa Rahvaliidule paljuski meie nõrkusi, mis viitavad tugevale analüüsivajadusele, aga nagu ikka valimiste käigus, oli tunda eestlaslikku kahjurõõmu ja kadedust.

Kas kavatsete kandideerida Rahvaliidu esimeheks?

Meil on demokraatlik erakond ja kui maakondlikud ühendused minu kandidatuuri, siis ma kaalun seda tõsiselt.

Kuna põhjendused, et meedia on RL-st kolli teinud, ei töötanud, kas siis saan ma õigesti aru, et RL on teadlikult otsustanud muuta oma imago enesekriitilisemaks? Kas hiljutised väited, et RL on ise ka vigu teinud on teie isiklik arvamus või RL juhtkonnas kujundatud suhtumine, et populaarsusreitingut tõsta?

Nädal aega tagasi toimus Eestimaa Rahvaliidu volikogu, esimene kokkusaamine peale valimisi, kus meie volikogu liikmed, ministrid, juhtorganid avaldasid arvamust valimistulemuste üle. Kõigepealt oli heameel see, et nendes sõnavõttudes peegeldus tõsine tahe koos edasi minna, õhkus küünarnukitunnet. Rõhutati erakonna strateegia ja taktika ülevaatamist ja kindlasti tuleb kasutada rohkem spetsialistide abi analüüside tegemisel — politolooge, sotsiolooge ja PR-inimesi, jt.

Janno Reiljan nimetas teie erakonda Eesti kõige eetilisemaks erakonnaks. Peale seda küsingi, et kas Jaak Alliku, kes oma isiklikke kuluarveid häbenematult maksumaksa kanda püüab sokutada, koht on teie arvates Rahvaliidus?

Erakond on tõepoolest eetiline, sest me tähtsustame inimlikke väärtusi. Eks ka riigikogu liige peab ise oskama tunnetada oma teguviisides eetilisi piire.

Joped, tassid, kokaraamatud, banketid, lõunad maksumaksja kuludega, Werol, Viljasalv, suhkrutrahv, ikaldustoetused, taluliidu peesse saatmine, ministeeriumi politiseerimine jne — kas Te ise ka ikka mõistate, mida te kokku olete keeranud?

Ma vastan loeteluga: maaelu arengukava, bioenergia arengukava, kalandustrateegia, ühtse pindalatoetuse maksimaalne väljamaksmine põllumeestele jne jne — on kurb, kui targad inimesed keskenduvad maaelu arengukava seitsmeaastase planeerimise teema asemel reklaamvahenditele, mis muideks soetati mitte maksumaksja raha, vaid Euroopa Liidu tehnilise abi vahendite arvelt.

Kui saabusin põllumajandusministeeriumisse, oli küsimuses esitatud valupunktid mind ees ootamas. Tänaseks on nad saanud või saamas positiivse lahenduse.

Suhkrutrahvi kohapealt soovitan lugeda riigikontrolli akti, kus on öeldud, et vastutab tookordne Juhan Partsi valitsus.

Ning jumala eest — minu hinge peal pole ühegi inimese politiseerimist, poliitilistel põhjustel ärasaatmist või vallandamist.

Kusagil jooksis läbi info,et Teie üks söögikord maksis 6000 krooni. Vastab see tõele? Kui vastab, kuidas on see võimalik?

Vabadust, kust on teie info pärit? Sellist asja pole olnud.

Tahan ka jopet, mis on minu maksumaksja rahadega ostetud!/Äkki peaks need ülejäänud joped vet.keskuste vahel ära jagama ja selle jopeloo ükskord juba ära lõpetama

Kordan: joped soetati mitte maksumaksja raha, vaid Euroopa Liidu tehnilise abi vahendite arvelt.

Jopede jaotamine on põllumajandusministeeriumi maaelu arengu osakonna ja vastava asekantsleri ülesanne, nemad on kursis kes on maaelu arengukavaga vaeva näinud ja kõige kompententsemad seda selgitama.

Kas Oliver Kruuda vedas teid ninapidi? Tema päästmisel suhkrutrahvist pidi vist teilgi oma osa olema, aga Kruuda andis raha hoopis Keskerakonnale ja Reformierakonnale.

Ma arvan, et hr Kruuda otsustab ise, millist erakond toetada. Mis puutub üleliigse laovaru tasu, siis Kruuda ettevõtted on samavõrdsed trahvi käsitlemisel põllumajandusministeeriumis teiste toiduainetetööstuse ettevõttega.

Miks põllumajandusministeerium Teiega eesotsas propageerib Eesti toiduna heeringat. Eesti toit on räim

Ma rõhutaks veelkord, et põllumajandusministeerium ei tegele rahvuskalaga. See on olnud Eesti Kalaliidu projekt. Minu teada nad kuulutasidki Eesti rahvuskalaks räime.

Mis on kõige olulisem tegu või sündmus, millega ministrina hakkama saite? Kui suur osa koalitsioonilepingus põllumajandusministeeriumile määratud eesmärke said teie valitsemisajal täidetud?

Kahe viimase aasta jooksul oleme välja töötanud reaalselt rahaga kaetud maaelu arengukava (MAK), mille alusel tekib inimestel motivatsioon maal elada, sest seal on tööd. Inimesed muutuvad aktiivsemaks, kasvab kodanikeühenduste osatähtsus maaelu korraldamisel. Loodus jääb puhtamaks, elukeskkond muutub elamiseks soodsamaks. Samuti pakub seesama MAK võimalusi põllumajandustootjatele investeeringuteks, muutes põllumajandussektori nii konkurentsivõimelisemaks.

Põllumajandusministeeriumi hõlmavad koalitsioonilepingu punktid on kõik täidetud. Ja ka valitsuse tööplaan on täidetud. Selles suhtes võin anda hinde nr 5.

Kas arvate, et Eesti peaks läbi toetuste toetama väikemetsaomanikke või on lahenduseks võõrkapitali suurem osalus metsaäris?

Me toetame väikemetsaomanikke. Praegu käib ka meetme 3.7 taotluste vastuvõtmine. Investeeringute osas toetame ka väikemetsaomanike ühistuid.

Millal Rahvaliit hakkab oma ladvikus verd värskendama? Teie ainsaks uueks tegijaks on Karel Rüütli, kes on selle nimel ka tugevad 10 aastat Villuga tööd teinud, et sinna jõuda, kus ta on! Miks Rahvaliit ei lase kuidagi oma erakonna juhtorganite juurde noori, nii nagu seda teevad Reformierakond, Keskerakond jt.

Eestimaa Rahvaliidus on 3000 noort. Karel Rüütli kõrval on väga tublid tegijad veel rahandusministri nõunik Kajar Lember, Rahvaliidu volikogu aseesimees Triin Uibo, Viljandi maakonna noortejuht Monika Kuzmina, noorteorganisatsiooni juht Jaan Urb, nimetaksin veel tublisid abilisi nagu Reemet Pauk, Piret Hartman ja Kerttu Sikka. Tublisi noori, keda esile tõsta, on meil palju, seda loetelu võiks pikalt jätkata.

Öelge üks hea põhjus, miks peaks mõistlik inimene astuma Rahvaliitu?

Me oleme oma tegevusega inimesele suunatud erakond, kes ei pea raha võimu kõige tähtsamaks. Väärtustame elu Eestimaal, ja arvame, et võrdsed võimalused elamiseks peavad olema nii maakondades kui ka linnades.

Kas uuenevas Rahvaliidus jääb üldse ruumi eakatele inimestele?

Eestimaa Rahvaliit väärtustab igas eas liikmeid, ka meie oleme läbilõige ühiskonnast. Eestimaa Rahvaliidu eakaid juhib tubli spordimees Rein Tölp. Hindan tema tegevust väga kõrgelt. Esile võiks tõsta teisigi elukogenud rahvaliitlasi nagu proua Ene Tombergi, kunagine presidendikandidaati; ja dr Peeter Mardna. Üle Eesti on meil väga aktiivseid tublisid prouasid ja härrasid, kellele Rahvaliit tugineb.

Kuidas hindate perspektiivi Eestis vilja kasvatada ning piima- ja lihakarja pidada? Kuidas tõsta viljatootja peamist tuluallikat: saagikust? Kuidas tagada, et ka alla 300 ha tootjad suudaksid sellest ära elatuda?

Ma hindan kahte esimest võimalust heaks. Piimakarja kasvatus on Eestis juhtiv põllumajandusharu. Viljakasvatuse osatähtsus ilmselt kasvab, eriti seoses bioenergia arenguga kogu maailmas. Saagikus tõuseb siis, kui tootja teadmised ja oskused suurenevad, kui ta hakkab kasutama paremat tehnoloogiat. See aga tähendab suuremaid investeeringuid.

Mis puutub alla 300 ha tootjate äraelamist, siis see on paraku otseses sõltuvuses toiduainete hindade tõusuga.

Mida võetakse ette nende välispäritolu loomanäljutajatega, kurb ju kui vastutustundetud rajakad kasu taga ajades loomad ära unustavad.

Meil on tegelikult nagu Euroopas olemas kõik ametkonnad kaitsmaks loomi selliste pidajate eest. Selliste kahetsusväärsete juhtumitega on Eestis väga korrektselt käitutud.

Mis haridus teil on, pr.Tuiksoo?

Olen lõpetanud Tartu Ülikooli majandusteaduskonna ning täiendanud end Saksamaal.

Kas karjäär ning ministriamet väärib siis loobumist pereõnnest?

Ma ei tunne, et oleksin ühestki õnnest loobunud.

Kas Teie tunnete ka piinlikkust eestlaste rumaluse üle?

Ma tunnen tegelikult uhkust eestlaste läbilöögivõime üle maailmas. Mõnevõrra on kahju nendest inimestest, kes oma rumalust elavad välja läbi interneti.