Tallinna linna avalikud kohad: pargid, hoovid, väljakud, kaupluseesised, ühiskondlik transport ja isegi lasteaiaesised on täis alkoholi manustavaid tegelasi. Kuidas kavatsete selle tegevuse väljajuurimist meie linnas?

Korrakaitse on meil pigem riiklik, mitte omavalitsuse funktsioon, aga linnavalitsus peab siin tegema koostööd politseiga. Otseselt on linnavalitsuse (ja tema firma) vastutus halvenenud olukord ühistranspordis, aga meenutan, et hoiatasin selle kui tasuta sõidutamise kaasnähtuse eest. Kui bussist saab soojak ja aja veetmise koht, siis tuleb maksta korra kaitsmise eest. Ma lisaksin aga, et kõik pole ainult riigi ja linna kohus. Ka kaaskodanikud ei tohiks olukorraga leppida ega alati pealtvaatajaks jääda. Lõpuks on ka küsimus mupost. Selle õigustus saaks olla ainult aktiivne sekkumine korrarikkumistesse, millele politseil ei ole mõistlik päriselt keskenduda.

Tere, kui teist peaks saama Tallinna linnapea, siis mis oleksid esimesed viis asja, mida te Tallinnas muudaksite? Samuti oleks soov teada, et miks te arvate, et te võidate Edgar Savisaart, kes on siiani olnud võitmatu.

Esimene asi on avada uks ja kohale minna, ülejäänud loetelu liigitub saneerimisülesanneteks juhtimiskultuuri, kulude ja personali alal. Savisaar tuleb aga oma vastastele aina enam ise toeks ning meie kohus on mobiliseerida valijad, kellel tema stiilist kõrini on.

Kas probleemiga, et Tallinnas (teatud kohtades nagu Pirita, Merivälja jne) meri suviti haiseb on võimalik midagi ette võtta? Millised on lahendused sellele piinlikule probleemile? Milline ametkond sellega tegelema peaks?

See on igivana lugu, aga spetsialistide kinnitusel on kohaliku inimsaaste osa selles ajas vähenenud. Sisulisemat ja püsivamat leevendust kui kontroll heitvee kvaliteedi üle siin ei eksisteeri, aga lisandub muidugi munitsipaaljärelevalve heakorra üle.

Kas, kuidas ja mis ajaks plaanite Tallinnale Euroopa rohelise pealinna tiitli tuua?

See oleks suur au ja selle nimel maksab pingutada ja pead murda, ent mitte suuri lubadusi jagada. Konkurentidest ei ole puudust.

Miks te kandideerite linnapeaks, kui te seda tegelikult ise ei taha?

Olen öelnud, et mulle sobib praegune amet paremini ja linna juhtimises oleks must enam kasu saneerimise aegu. Viimasest pole ma ära öelnud ja pean seda isiklikke ohvreid väärt vajaduseks. Sama on arvanud küsitluste järgi hulk inimesi – vastutustundlik ja aus linnavalitsemine ei ole saavutatav suurte muutusteta, aga nendeks on peetud mind sobivaks.

Kas ka tegelikult loobuksite rahandusministri ametist ja tuleksite linnapeaks?

Kui demokraatlik protsess sellise tulemuse annab – kui tekib tugev seis volikogus ja ma ise saaks tulemuse, millest ei saa ära öelda.

Mis paneks teid Tallinnat juhtima, ehk milline oleks teie visioon Tallinnast?

Sügiseks tuleb sõnastada ka noid nägemusi, tunnuslauseid ja loosungeid, aga lähtun ma oma soovides ja tegudes eelõige paarist tõsiasjast: Tallinn on mu kodulinn, ta on selle riigi pealinn, mida ma olen ehitanud, ja ta on olnud korruptiivselt ja propagandistlikult valitsetud.

Kas tänases Tallinna rahade kasutamises võib olla kriminaalset midagi?

Senise kogemuse järgi tuleb seda karta ja Keskerakonna ümbersündi on raske uskuda, aga kuritegudes süüdistamisel peab omama fakte.

Soovin küsida, kas Tallinnas võiks teha riigi eeskujul avalikku teenistust kaasaegsemaks? Mõtlen - selgem palgasüsteem ja töö sisu, nagu riigis vist Teie ja Michal tegite? Isegi ma ei soovi kellegi vallandamist, kuid ehk saaks ka siin näha ette nii, et saaksime maksumaksjatena aru, mida igaüks teeb?

Olen selles kindel ja riigi avaliku teenistuse reform on omavalitsusse hästi üle kantav. Ent ka personali valiku kriteeriumide muutmisest ei pääse Tallinna puhul kuhugi.

Mis plaanid on teil Tallinna linnatranspordiga, kui te hakkate linnapeaks? Kas hakkate erastama, nii nagu teie erakond tegi omal ajal, või on teised plaanid, et tekiks veel suurem TLT masinapark uute busside sisseostmise ja vanade väljavahetamisega, ning kui palju transporti tuleb juurde näiteks autobusside, trollide ja trammide näol? Kui võimalik, siis tahaks teada kindlaid numbreid.

Ma pole kuulnud ühestki asjalikust erastamise plaanist, küll aga on valitsus rahastanud linna masinapargi uuendamist. Linnatransport peab olema tervik ja monopoli olemasolu on siin pigem loomupärane olukord. Sellise monopoli puhul saab olla, aga suure tõenäosusega ei ole erastamisest otsest abi.

Kuidas kommenteerite tänasel päeval seda, et keskmise Eesti tööinimese jaoks on maksukoormus ca 80%? Vihjeid andes: tulumaks, ravikindlustusmaks, mille peab siiski tööline välja teenima (täna armastatakse seda nimetada "tööandja maksab"), pensionifond, seejärel käibemaks, elekter + aktsiis, kütuseaktsiis, alkoholi- ja tubakaaktsiis jne. Lihtsa inimese loogika ütleb, et need aktsiisid just teiesuguseid rikkaid nagu ei puudutagi eriti, kui palka tõstetakse teil mingi imeliku keskmise palga järgi, lihtsal inimesel sööb inflatsioon selle 19-eurose pensioni lihtsalt ära ja jääb puudugi. Kas teile ei tundu, et Eestis naerdakse lihtöölisele lihtsalt näkku? Miks on Eestis KÕIGE suurem maksukoormus lihtinimesel ja seda kogu Euroopas ja elu üks viletsamaid? Mis on plaanis muuta, et selline tendents ei jätkuks ?

Selles küsimuses on kurvastavalt palju arvata ja vähe teada tahtmist. Selline asi ei tee hakkama saamist lihtsamaks ja võib viidata riigi rahaabi vajadusele, ent ärge arvake, et riik nii toimibki. Riik eksisteerib tööinimeste panusest, see ei saa kunagi olla vastupidi, mistõttu maksud on paratamatus. Samas ei ole kõik kulud, mida nimetate, maksud, ega ole kõik mainitud maksud inimesele paratamatus, mille eest kiruda riiki ja rääkida mingist 80 protsendist.

Kui nimetate elu Euroopas viletsaks, jääb Teil puudu sõnu ülejäänud maailma jaoks, kui nimetate tendentsiks Eesti kuulumist Euroopa "viletsamate“ sekka, ajate segi sõna ega võrdle. Mina mäletan hästi aega, mil Eesti Euroopasse ei kuulunudki, aga kuulumisest peale on kuristik Euroopa ja Eesti heaolu vahel muutunud ahtaks ja ajutiseks lõhekeseks ning tendents on hoopis see. Maksukoormuselt on Eesti Euroopa tagumises kolmandikus, mitte tipus, 19-eurosest pensionist tean ainult 90ndatest aastatest, kellelegi näkku naermist ei võta ma enda peale – ei isiklikult ega riigi esindajana.

Teie andsite 150 miljonit ESMi, kas te tunnete ennast hästi pärast selle lepingu sõlmimist?

Riigikogu paigutas, mitte ei andnud. Linnapea teema see küll pole, aga - tunne on hea, sest Euroopa majandus on ESMi toel võitnud kõvasti usaldust, võlgades riigid on saanud tuge ja majandus kasvulootuse. Eesti saab end tunda väärika osalisena Euroopas, ka panustaja, mitte ainult saajana, aga ka otsest kasu tugevama majanduskeskkonna ning inimeste ja ettevõtete ja odavama laenuvõimaluse näol.

Mida olulist tuleks muuta ning mida olulist peaks säilitama, et Tallinn oleks inimestele väärikas koht, kus elada?

Enamus tuleks ikkagi säilitada, nii ajaloopärand, rohelus kui palju inimeste ühistest toimetamistest. Muuta tuleb eelkõige valitsemiskultuuri, eelarve-eelistusi ja võimu teostavate inimeste valikut.

Milline saaks olema linnavalitsuse arvukate nn nõunike saatus?

Nn nõunikud peavad otsima endale päristöö, aga linna palgal on palju täiesti tõsiseid tööinimesi, kes läbivad edukalt konkursse või on juba tõestanud väärivat praegusi rolle.

Palun meenutage, kes täpselt erastas Tallinna Vee? Kes sõlmis lepingu, kas see oli Reformierakond või Isamaaliit? Hetkel omab Tallinna Vee investor 50% firmast, aga võtab sisuliselt 100% kasumist. Palun täpsustage, mida Te teete Tallinna Vee dividendidega? Mida Te teete monopoolses seisus oleva Tallinna Vee ülepaisutatud hindadega?

Monopoli kontrollib konkurentsiamet ja teeb seda sõltumatult. Kuni linn on omanik, saab ta ka dividende võtta või valida investeeringud taristusse – vajadust Tallinnas veel jätkub. Tallinna Vee aktsiate müük polnud edulugu, aga kui peaksin näpuga näitama, siis minu erakonna roll oli siin tühine, ka Keskerakonnaga võrreldes.

Reformierakond on aastaid mõnitanud Tallinna sotsiaalameteid (kaubamärgiga Tallinn Aitab). Mis tööd pakuks Reformierakond? Kas üldse pakub? Praktiliselt väärtuslikest töödest olen näinud neid koristamas ja muru niitmas.

Muru niitmine, koristamine või lume rookimine on abitööks head valikud. Aga nood propagandistlikud kaubamärgid on välja naermist väärt, ehkki ma mõnitamistest ei tea. Lausa tülgastav on olnud tööotsijate paraadi korraldamine Lauluväljakul ja sellest poliitplakatite joonistamine. Töötus on inimese jaoks valus ja delikaatne ja nii mõnitati nii õnnetuid inimesi kui häbistas linn iseennast. Töötuid mõnitati ka libaametitega, kus nad pandi näiteks transporti kaaskodanike vaadata ja hinnata "saatjatena“. Aga hädaabitöid saab korraldada ka tõhusalt, tõsiseks töötusega võitlemiseks tasub aga Lauluväljaku asemel usaldada Töötukassa professionaalseid võimalusi.

Praegu on Tallinnas segamini elurajoonid ja tööstusrajoonid. Näiteks tulevase elurajooni Kopli liinide kõrval asub vahetevahel haisev naftasaaduste sadam. Kuhu Te rajate tööstuspiirkonnad?

Planeeringud ei ole lihtsate lubaduse asi ega muutu kiiresti. Sadamatest lahti saamine ei saa ka olla sadamalinna idee, küll aga hool, et need ei haiseks ega ülearu müriseks, või valik, kuhu ehitada uue elamised. Minu hinnangul on sadam ja elurajoon Koplis ühildatavad.

Teie elukoht ei tulnud avalikest allikatest välja, kui Te ei ela Tallinnas, siis mida peaks Tallinn tegema, et Te sooviksite ise elada linna piirides, mitte Harjumaal?

Ma elan Tallinnas Kristiines, nii juriidiliselt kui faktiliselt, juba palju aastaid.

Tere, kui saaksite linnapeaks, millal siis lõpetataksite keemia ja soolaga talvel jää ja lumesulatamise? Võiks kasutada Soome praktikat, tänavad on talvel lumest puhtad, sool ei lagunda teid ning teed on pärast lume sulamist ka märksa puhtamad, õhk ei ole tolmune ning neil ei ole musta värvi jääd tee ääres!

Häid praktikaid tuleb üle võtta, kui rahakott lubab. Üksjagu on võetudki ja pean kuulama spetsialistide selgitusi, mida ja miks võetud ei ole.

Miks te ei toeta vaestelt väiksemate maksude võtmist ja rikastelt kõrgemate maksude võtmist, näiteks endalt?

Jõukamate ja vaesemate maksukoorma erinevus on kordades, näiteks minister maksab tulumaksu mituteist korda rohkem kui miinimumpalga saaja, ja nii see peabki olema. Hoopis teine asi on, et miinimumpalga saaja palgatõusuks või töö leidmiseks üldse on tarvis head majanduskeskkonda – sellist, kus haridust, edasipüüdlikkust, kvalifikatsiooni, töökohtade loomist ei "tänata" astmelise maksumäära tõstmisega, nagu soovivad sotsid ja Keskerakond. Astmeline tulumaks on majanduse pidur, ta pärsib tasuvamate töökohtade teket ja investeeringuid. Vaeseid tuleb aidata töökoha ja/või rahaabiga, mitte kellegi teise ettevõtlikkust ahistades.

Kas Teie arvates on see hääletaja petmine kui kandideeritakse, aga valituks osutuna jäädakse endisele kohale (europarlamenti, riigikogu, minister)?

Petmine oleks, kui lubataks valimiste järel lahkuda, aga ei lahkutaks. Ise ma ei ole varjanud, et lahkuksin ministriametist ainult väga hea valimistulemuse korral, mitte lihtsalt volikokku ega opositsiooni, aga oma meeskonda ning Tallinna praegust opositsiooni oma kogutavate häältega valimistel toetada pean oma kohuseks. See, et iga erakond paneb valimistel välja on parimad jõud, on paratamatus, selleta sillutataks Tallinnas lihtsalt teed Keskerakonnale, kelle liidrid on vabad ja vallalised. Ja riigikogu ning ministri aeg saab pealegi enne poole volikogu aega läbi ning seejärel peab valitu taas otsustama.

Kui saate valituks, kas lubate, et Tallinna teed saavad lõplikult korda?

Tallinn ei saa mu valitsusest kahjuks valmis ega teed korda lõplikult, aga nende remont saab kindlasti kõvasti raha juurde.

Mitu kooli ja lasteaeda remondite?

Ikka jõudu ja vajadust mööda ja need plaanid tuleb alles kirja panna. Tallinn on käitunud vastupidi ja kantinud seda tegevust erasektorile, lähtudes pigem ettevõtjate teenimise soovist kui linna vajadusest ja võimalustest. Mitte kõiki neid koolimaju ei ole laste, eriti venekeelsete, arvu vähenemise tõttu tegelikult vaja.

Kui Tallinna linnapea ametipost Reformierakonna kätte läheb, kas siis hakkab valitsus ka ettenähtud summas kütuseaktsiisist laekuvat raha Tallinna linna teedeehituseks eraldama?

Millisest "ette nähtud“ summast räägite? Valitsusel on kohustus aidata muud Eestit Tallinnaga sammu pidada, mitte Tallinna eelistada. Pealinnal on niigi hulk eeliseid, mis väljendub ka rahakotis, viimast tuleb lihtsalt mõistusega ümber jagada, teede kasuks sealhulgas.

Miks te panite Eesti Panga nõukogu esimeheks poliitilise isiku ja kas tema keeldumine apollitilisusest on ohuks riigiametitele?

Mart Laar oli presidendi ja riigikogu valik, millele mina vastu ei ole. Mees on teenekas ja poliitiline kogemus on tema tugevaim külg selleks ametiks.

Näeksin hea meelega Teid meie uue linnapeana. Mul oleks üks ettepanek ja küsimus koos: kas oleks võimalik kaotada meie ilusast kesklinnast Keskturg kui maffiapesa ja asendada see viisaka Taluturuga? Kus müüja ja kliendi suhted on otsesed ilma vaheltkasu võtjateta. Keskturu sisene hoone on juba ammu nii kole, et selle saaks kopaga maha lükata ja tehagi sinna kauplemisplats. Nagu näiteks Helsingi kesklinnas olev turg. Edu ja jõudu soovides.

Tänan hea sõna ja praktilise ettepaneku eest, panen selle tallele. Tallinna "turumajandusse" ja seda dikteerivatesse lepingutesse peab kindlasti süüvima. Räpasust igas mõttes, aga ka poliitilist propagandat, on turgude ümber olnud kogu aeg ning vahe Helsingiga on siin tõesti suurem kui mõneski muus asjas.

Kas Jürgen Ligi on juba avalikult vabandanud erakonnakaaslaste ees Saare Kalurist ja teiste ettevõtjate ees, keda ta VEB-fondi suurvargusega seoses alusetult spekulantideks jne on sõimanud?

Minu ees pole selle laimu eest vabandanud keegi, mul ent pole vabandada põhjust. Saare Kaluri näide jäägu küsija südametunnistusele, aga mu seisukohtadele asjas üldiselt on andnud toe ka riigikohus. Nii VEBi hoiuste tekke mehhanismides kui VEB fondi sertifikaatide ringluses oli visa tööd vähem kui spekulatiivsust ja privilegeeritust.

Kas linnapeana sulgete Tallinna TV, mida sellega plaanite ette võtta? Kui palju teie linnapeaks saades kärbite linna kulutusi propagandale (televisioon, ajalehed, pressiesindajad jne)?

Peaksin need numbrid üle kontrollima, aga Tallinna TV ja meedia üldiselt on muidugi suur ja kulukas häbi ja piinlikkus. Too häbi tuleb võimalusel maha müüa – et keegi saaks neil sagedustel midagi soliidset näitama hakata.