Senisest rangemad reeglid on kalapüügiseaduse muutmise eelnõus kirjas. Need võtavad terasema kontrolli alla pühapäevakalastajad ja laiendavad ühtlasi keskkonnaministri volitusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Minister saab õiguse kehtestada harrastuskaluritele, sealhulgas õngitsejatele arvulisi või kaalulisi piiranguid ööpäevas püüda lubavate kalakoguste kohta. Eelnõu rõhutab üle, et õngega väljatõmmatud kala on keelatud osta ja müüa.

“Mingeid totaalseid üleriigilisi muudatusi ei tule. Piirangud on pigem erandid, mis sõltuvad kalaliigi ohustatusest ja teadlaste soovitustest. Neid on kaalutud Peipsi järve ja Pärnu lahe ahvenapüügile, mis on tõesti liiga massiline,” sõnas ministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome. Piirangud aitavad tema sõnul paremini võidelda ebaseaduslikult püütud kala turustamise vastu.

Üle 50 aasta hobi korras kalal käinud Aleksei Jevini väitel vaatab “loodusministeerium” praegu rikkumistele läbi sõrmede. “On mehi, kel on õnged Tallinna sadamast kuni Meriväljani. Parimal kudemisajal saavad nad päevas 60–70 kilo lõhet ja forelli ning müüvad seda siis restoranidele.”