“Mõtlesin, et nüüd alles läheb möll lahti, dessantväelasi pole vajagi,” meenutab Laanjärv, siseminister aastatel 1990-1992.

Alles kuu-poolteist tagasi oli kogu maailma jahmatanud telepilt Riiast, kui OMON vallutas 20. jaanuaril 1991 paariks tunniks Läti siseministeeriumi hoone. Rünnakus sai surma viis ja haavata kümme inimest.

“Peas tiksus ainult üks mõte: kas meil on mehi, kes OMONiga kaasa lähevad,” ei suuda Laanjärv nüüdki ärevust varjata. Eestis kadus miilits ja taasloodi politsei 1. märtsil 1991.

Eesti oli ainus Balti riik, kus 1988. aastal jäi loomata miilitsa eriüksus, mille venekeelne lühend on OMON, sest tollane siseminister Marko Tibar ei pidanud seda vajalikuks.

Vilniuses ja Riias muutus OMON 1990. aasta sügiseks iseseisvusvastaste lipulaevaks, kes vallutas ajakirjandusmajad, trükikojad, politseihooned, komparteide keskkomiteed, põletas kontrollpunkte majanduspiiril.

Raportist sai Laanjärv kümme aastat tagasi teada, et Riia OMONi esindajad on Tallinna miilitsa patrullteenistuse pataljonis - peamiselt venekeelses üksuses — käinud kolme inimese juures kihutustööd tegemas, õhutades neid taasloodavast politseist lahku lööma ja leidma kuni 25 mõttekaaslast, kes moodustaksid vabariigile kontrollimatu eriüksuse.