„Kohalike omavalitsusüksuste ca 1,8 miljardiline laenukohustus ei ole tekkinud käesoleva aasta esimeses kvartalis,“ ütles Viimsi vallavanem ja Harjumaa Omavalitsuste Liidu esimees Urmas Arumäe esindaja vahendusel.

„Tegemist on kogu taasiseseisvumise ajal võetud pikaajaliste kohustustega, mis pidi olema teada ka riigieelarve koostajatele. Kohalikud omavalitsusüksused esitavad juba mõnda aega rahandusministeeriumile konsolideeritud aruandeid. Seetõttu on kummaline, et avalikkuse ees üritatakse eelarvekriisi vabandada omavalitsusüksuste ”ootamatu” laenuvõtmisega. On raske uskuda, et valitsuse liikmeteni jõudis omavalitsusüksuste pikaajaliste kohustuste teema suure üllatusena ja seejuures „sobimatu lauslaenamise“ kontekstis.“

Urmas Arumäe sõnul ei prognoosinud targalt juhitud vallad ja linnad oma tulubaasi tõusu rohkem kui ca viis protsenti. „Oli ju ilmne, et laekumine suureneb aasta esimestel kuudel, kuid väheneb hiljem majanduse üldise madalseisu tulemusel eesootavate koondamiste jms. tõttu,“ sõnas Urmas Arumäe.

Selgituseks tuletas Urmas Arumäe meelde, et omavalitsusüksustel on seadusest tulenevad kohustused, näiteks vastutus tagada piisaval arvul lasteaiakohti ja koos riigiga ka põhikooli kohti. Koole ei saa ehitada kümme aastat omavahenditega või oodata poliitiliselt motiveeritud rahasüste. Normaalne praktika on võtta laenu, ehitada ühiskondlikult vajalikud hooned valmis ning tagastada laenud tulude arvelt pikema ajaperioodi jooksul.