"Eelarveaasta on juba alanud ning tavapäraselt on omavalitsustel kui õpetajate tööandjatel paar kuud enne eelarveaasta algust olemas vajalik informatsioon," tõdes linnade liidu tegevdirektor Jüri Võigemast. "Pretsedenditult on 2014. aasta algul nii õpetajate palgavahendite jaotuse põhimõtted kui ka jaotus omavalitsustele teadmata."

"Oleme alati eelarveläbirääkimistel leppinud kokku mudelis, mille alusel rahad jaotatakse," rääkis Võigemast Delfile. "Alati on tehtud ka indikatiivne jaotus enne eelarve vastuvõtmist. Seekord me teame üldist riigieelarve summat. Senine raha jaotusmudel on aga maha võetud ja uut ei ole."

Võigemasti sõnul õpetajad kindlasti saavad oma palga, aga ei saa 12-protsendilist palgatõusu. Asi viibib tema sõnul seni, kuni ei ole infot, milliste rahadega on võimalik opereerida.

"Me ei tea isegi aluseid, mille järgi raha jagada. Töölepingut ei ole võimalik muuta enne, kui ei ole teada rahasummat, mida on võimalik jaotada," tunnistas linnade liidu juht. "Kui eelarveaasta alguseks muudatusi tehtud ei ole, siis jätkub see olemasoleva mudeli järg."

Võigemastil on vähe lootust, et järgmise nädala jooksul see asi laheneb."Asjaga on ülikiire, sest õpetajatega tuleb ju teha lepingud," lausus ta. "Loomulikult on alati võimalik teha ka lepingud tagantjärgi, aga pigem eeldaks, et avalik võim käitub soliidelt."

Võigemast meenutas, et linnade liit tegi eelmise aasta lõpus avaliku pöördumise riigikogu kultuurikomisjoni esimees Urmas Klaasile, kus märgitakse, et ei omavalitsusliidud ega ka kohalikud omavalitsused oma infot 2014. aasta õpetajate tööjõukulude katmiseks vajalike vahendite mahtude kohta.

Eesti linnade liidu esindajad ootavad arutelu tulemusi riigikogu kultuurikomisjonis, et saada informatsiooni alanud eelarveaasta õpetajate tööjõukulude katmiseks vajaliku raha mahu ja võimaliku jaotuse aluste kohta omavalitsuste vahel.

"Hariduselu korraldamine moodustab olulise osa kohalike omavalitsuste vastutusalast ning haridustöötajad olulise osa kohalike omavalitsuste töötajaskonnast," tõdes Võigemast pressile saadetud avalduses.

Kohalikud omavalitsused on tema sõnul eluliselt huvitatud sellest, et haridusvaldkonna ülesandeid oleks võimalik parimal viisil täita ning tagada kindlustunne õpetajatele nende töökohtade püsimise ja riigieelarvest eraldatava haridustoetuse pinnal kujuneva töötasu piisavuse perspektiivist.