Tallinna abilinnapea Jaan Moks ütles neljapäeval, et selle konkreetse juhtumi kohta tegi ta avalduse politseile, kuid endistes ühiselamutes üle kogu linna tuleb pidevalt ette elanike terroriseerimist omanike poolt.

“Akadeemia tee 38 ühiselamus ähvardati seoses remondiga vesi kinni keerata,” rääkis Moks. Viimatinimetatud ühiselamu kuulub OÜle Fennovara. Tihti on elanikelt ka elekter ära võetud või takistatud neil oma tuppa pääsemist.

Abilinnapea Anders Tsahkna tuletas meelde, et üürnikke välja tõsta tohib vaid kohtu kaudu. Kehtiv üüriseadus nõuab, et remondi ajaks tuleb üürnikule vastu anda teine eluruum. “Paraku ei ütle seadus, et vastu tuleb pakkuda samaväärne eluruum,” ütles Tsahkna. Sageli pakutaksegi üürnikele veelgi viletsamas seisus eluruume, kui neil praegu ühiselamutes kasutada on.

Kui üürnik keeldub välja kolimast, siis saab teda välja tõsta vaid kohtu kaudu, kohtuprotsess võtab aga aega ja nii püüavad majaomanikud üürnikke omal moel välja saada, ütles Tsahkna. Ta lisas, et linn juhib ühiselamute probleemile ka siseministri tähelepanu, et elanikel oleks omanikepoolse terrori korral alati võimalik politseilt abi saada.

Moks lisas, et linn teeb praegu remonti Vilde tee 94 ühiselamus. Elanikele anti remondi ajaks vastu teised elamispinnad ja mõne aja pärast kolivad nad juba remonditud eluruumidesse tagasi.