Kohalikud elanikud nimetavad küla sageli lihtsalt Estonkaks. Üks peatrampliinidest peab tekkima kuristikku, kus siiani asub küla kõige vanem osa. Ainulaadse kastanimetsa kohale kerkivad tõenäoliselt hiigelsuured betoonist vaatajatetribüünid, kes sihipäraselt teenivad kõige rohkem 14 päeva — nii kaua toimuvad Olümpiamängud, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Kuristikust ülespoole imepäraste aedade karjamaadel söövad praegu eesti kogukonna esimehe Valter Germani lehmad. Ennast nimetab ta viimaseks Mohikaanlaseks, sest enam ei hoia keegi karjaloomi. Kardetakse, kuna keegi ei tea, millised maatükid täpselt Olümpiamängude ohvriks saavad.

Ametliku teabe kohaselt peab Estonka uue hoonestamise lõplik plaan laekuma aprilli lõpus, kuid tõenäoliselt ei tule seda enne mai lõppu. Peale selle saavad pered, kelle maa satub Olümpia laviini alla, kas uue maatüki (koos majaga) seni määratlemata kohal või kompensatsiooni, mille summa ei vasta maa turuhinnale, mis praeguseks ulatub 100 000 USA dollarini (enam kui miljoni Eesti kroonini) 100 ruutmeetri eest.

Valteri onupoeg mäetehnika spetsialist Aleksander Naeltok räägib, et aeg-ajalt käivad külas geodeedid, puurivad auke, võtavad proove. Räägitakse, et kohal, kuhu tehti mitu puurauku, toimub kevadel maalihe. Nõlva all on pea 90 oja sängid. Just seepärast, seletab Valter German, ei tohi praeguse küla alale ehitada trampliine ja vaatajatetribüüne. Aga ehitajatel on teine arvamus.

Varsti rajatakse Sotšist läbi Adleri uus tee, selle sildade vaiad rammitakse puutumatute metsade puutumata jõgedesse. Mägede nõlvadele ja kuristikesse tekivad aastast aastasse uued köisteed ja mäesuusatamiskompleksid. 120 rahulikku aastat võivad lõppeda uue kolimisega, uue murdumisega väljarännanud eestlaste saatuses.