Lobjaka sõnul keskendus valitsus esimese saja päeva jooksul eelkõige valitsuse neljale prioriteedile, milleks on Eesti rahvaarvu suurendamine, ühiskondliku heaolu ja sidususe suurendamine, riigi majandusseisakust välja viimine ning Eesti julgeoleku hoidmine ja tugevdamine, vahendas ERR.

„88-osalisest plaanist täitis uus valitsus 70,” sõnas Lobjakas, kes meenutas, et eelmine koalitsioon lagunes riigiettevõtetesse poliitikute istutamise probleemiga, samas kui uus valitsus on alustanud Eesti poliitikas pikalt kestnud vähkkasvaja, poliitilise korruptsiooni, ravi alustamisega.

Lobjakas märkis, et kui valitsus poleks vahetunud, poleks tõenäoliselt ka Edgar Savisaart lõplikult Eesti poliitikas eemaldatud ning Jüri Ratas oleks jäänud opositsiooniliidriks. „Karta on, et tema siseopositsiooni liider oleks endiselt Edgar Savisaar, kes tänaseks, nagu me teame, on puuladvast alla langenud alfa-isane ja need teatavasti sinna tagasi enam ei jõua,” lisas Lobjakas.

„Kujutage ette, kui täna oleks peaministriks Taavi Rõivas, president oleks Toomas Hendrik Ilves ja Ameerika Ühendriikides oleks Donald Trump rääkimas seda, mida ta räägib, aga endiselt räägiks Rõivas sellest, kuidas Narva on kaitstud nagu New York ja Ilves tviidiks Putinist,” lausus Lobjakas. „Kuid saatuse tahtel saime just enne, kui Trump võimule tuli, valitsuse, mis on võimeline palju mõõdukamat juttu ja poliitikat ajama.”

Karnau nentis, et valitsus saab hästi hakkama, tõdes, et selle valitsuse suurim saavutus on, et 25 protsenti valijaskonnast on tagasi mängus, ja lisas, et mõned kommentaatorid toonitavad, et selle valitsuse suurim saavutus on Reformierakonna kõrvale jätmine.

„Enne uue valitsuse tulekut tundus, et ilma Reformierakonnata Eestit ei olegi võimalik valitseda ja pahatahti tundus ka, et Reformieraknd on ainus partei, kes on võimeline Eestit valitsema, ning Keskerakond tundus selles kontekstis peaaegu et lootusetu. Õnneks on need sada päeva meile kiiresti ja efektiivselt tõestanud, et see ei ole sugugi nii, ja häid ja võimekaid poliitikuid leidub Eesti kõikides erakondades. Valitsus on esimese saja päevaga hiilgavalt toime tulnud,” lausus Karnau.