Justiitsministeerium kavatseb muuta politseile jälituslubade saamise senisest oluliselt kiiremaks. Praegu jagavad jälituslubasid kogu Eesti peale ainult Harju maakohtu kolm kohtunikku.

“Prokurör sõidab Valgast, Võrust või mujalt meie kohtusse, materjalid kaasas,” kirjeldab Eesti Ekspressile loa andmist Harju maakohtu esimees Helve Särgava. “Kohalesõit võtab mitu tundi, kohtuniku juures läheb aega ja tagasisõiduks samuti. Kokku kulub terve tööpäev.”

Möödunud aastal andis Harju maakohus välja üle 600 jälitusloa. Särgava osalusel sündinud idee kohaselt hakkaksid lube kirjutama ka Viru, Tartu ja Pärnu maakohtud.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalvekomisjoni respublikaanist esimehe Olari Taali meelest tuleb jälitamise kontrolliks luua kohtutes eraldi sisekontroll.

Justiitsminister Rein Lang on vastu: “Täitev- ja kohtuvõim on lahutatud. Õiguslikult ei ole võimalik rääkida kohtute sisekontrollist jälitusametkondade tegevuse üle.”

Ka puuduvad kohtunikel ja kohtuteenistujatel jälitamise kontrolliks vajalikud erioskused. Langi arvates peaks lubade kasutamist kriminaal- ja kaitsepolitsei poolt uurima Taali enda komisjon.

Taali sõnul on seda ka seni tehtud: “Meie ei ole leidnud ühtki rikkumist. Kuid ilma süsteemi loomata on kontroll selle asja üle ebaefektiivne.”