Oma tugevate toiduallergiate tõttu valis naine tooteid hoolikalt, lugedes alati põhjalikult etiketti ja toiduainete koostist. "Rõõmustasin väga, kui Rimis nägin, et selline toode on müügile tulnud," rääkis Žanna vene Delfile.

Kodus pesi ja keetis Žanna kõrvitsa ära ning asus sööma. Kuna maitse oli halb, ei jõudnud ta kuigipalju süüa. Paari minuti pärast algas aga õudusunenägu. Kõigepealt hakkasid sügelema peopesad, seejärel hakkas pea ringi käima, siis ajas oksendama ning tekkis lööve üle terve keha.

Selle peale helistas maruvihane naine veterinaar- ja toiduameti osakonna peaspetsialistile Irina Ziminale. "Selgus, et Rimis ei tohigi selliseid ökotooteid müüa," ütles Žanna. "Tekib küsimus, et kuidas saab nii inimeste tervisega käituda ning kui kompetentsed on Rimi töötajad? Minu kui ostja see pood igatahes kaotas."

Vene Delfi küsimustele vastas veterinaar- ja toiduameti jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo juhataja Piret Rajasalu.

Kas sellel kauplusel tõesti ei ole õigust müüa ökotooteid ning kellele ja millistel tingimustel see luba on antud?

Vastavalt mahepõllumajanduse seadusele ei pea mahepõllumajanduslikult märgistatud pakendatud toidu jaemüügiga tegelevad ettevõtetel olema mahetoodete müümiseks eraldi luba. Kui jaemüüja tegeleb pakendamata mahetoidu müügiga või pakendab ise mahepõllumajanduslikult märgistatud tooteid, siis peab selline ettevõte olema mahepõllumajanduse seaduse kohaselt olema tunnustatud.

Toidukäitleja Rimi Eesti Food AS (Mustakivi kauplus) ei ole mahepõllumajanduse seaduse alusel tunnustatud. Kaupluses müüakse pakendatud mahetooteid ning ettevõttesse saabunud pakendamata mahe puu- ja köögivilju müüakse tavatootena.

Veterinaar- ja toiduametile saabunud vihje tõttu tuvastas Rimi Eesti Mustakivi kauplust kontrollinud ametnik, et käitleja on mahekõrvitsat lahti lõiganud ja pakendanud ning müünud mahetootena, rikkudes nii seadusest tulenevat nõuet. Käitlejale on tuvastatud asjaolud tutvumiseks esitatud, menetlustoimingud kestavad.

Kas ostjal on õigus sellise tervisekahjustuse eest saada ka kompensatsiooni?

Järelevalveasutuse pädevusse ei kuulu tarbija ning müüja vaheliste kompensatsiooninõuete vahendamine. Võimalik tekkinud tervisehäire on vaja tuvastada pöördudes murega arsti poole.

Kas veterinaar- ja toiduametil on õigus karistada poodi mittekvaliteetse ökotoidu müümise eest?

Antud juhtumi puhul ei ole veterinaar- ja toiduametile teadaolevalt esitatud tõendeid, et tarbija tervisehäire oleks tingitud mahepõllumajanduslikult märgistatud kõrvitsa söömisest. Tuvastasime kõrvitsa päritolu ning edastasime info põllumajandusametile.

Vastavalt toiduseadusele peab turuleviidav toit olema ohutu ning vastama nõuetele. Vastavalt toiduseaduse paragrahvile 50 on järelevalveametnikul õigus teha õigusrikkumise avastamise või põhjendatud kahtluse korral ettekirjutus.

Kuidas saavad inimsed ökotoodet ostes olla kindlad, et tegemist on kvaliteetse puhta ökotootega?

Eestis kasvatatud maheloomad ja taimed on põllumajandusameti järelevalve all. Edasist toodete töötlemist, turustamist ja importi kontrollib veterinaar- ja toiduamet. Mahedalt märgistada tohib toodet vaid siis, kui toote valmistaja või pakendaja on kontrollitud. Seda tõestab pakendi märgistusel asuv järelevalveasutuse või kontrollorgani kood.  Koodi peab kasutama nii ELis toodetud kui ka kolmandatest maadest sisse toodud toodetel.

Lisaks võib leida toodetelt mahelogo. Logo kasutamise osas saab lähemalt lugeda veterinaar- ja toiduameti koduleheküljelt.

Kui tekib kahtlus, kas üks või teine tootja on mahepõllumajanduslik tootja või toidu valmistaja, saab abi Eesti mahepõllumajanduse registrist. Kõikide Eesti mahetootjate ning mahepõllumajanduslike toodete ettevalmistamisega tegelevate isikute andmed on kantud mahepõllumajanduse registrisse. Register on kättesaadav põllumajandusameti koduleheküljel.

Veterinaar- ja toiduameti sõnul tohivad mahepõllumajanduslikult märgistatud pakendamata tooteid Harjumaal müüa:
* Köleri deli + pood OÜ Köleri 1
* Austan Loodust OÜ Mustamäe tee 3a
* Austan Loodust OÜ Herne 6
* Bioteek.ee OÜ Kopli 18
* Ökosahver OÜ Mulla 6a
* Rohujuur OÜ Kallaste keskus 2, Tabasalu alevik Harku vald
* FIE Marika Paist Turu plats 8/Piiri 6 Nõmme turg

Pakendatud mahetooteid võivad müüa kõik jaekauplused.