Välisministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et peale Ojulandi seadsid end üles Euroopa Nõukogu praegune peasekretär, austerlane Walter Schwimmer ning Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Terry Davis Suurbritanniast. Kandidaatide ülesseadmine lõppes reedel.

Schwimmeri viieaastane ametiaeg lõpeb kevadel. Uue peasekretäri valib ENPA juunis istungjärgul. Valijaiks on ENPA 313 põhiliiget, valituks saab absoluutse häälteenamusega.

Schwimmer ja Davis kandideerisid omavahel ka viis aastat tagasi, Ojuland on olnud Eesti esindaja Euroopa Nõukogus ning ENPA asepresident. Eesti valitsus toetas Ojulandi kandideerimist 5. veebruaril.

1949. aastal loodud Euroopa Nõukogu ühendab 45 riiki, nõukogu rahvusvaheline sekretariaat on Euroopa selliste institutsioonide nagu ministrite komitee, parlamentaarse assamblee, Euroopa kohalike ja regionaalsete omavalitsuste kongressi teenistuses.

Sekretariaati juhib peasekretär. Ta vastutab Euroopa Nõukogu tööprogrammi, üle 180 miljoni euro suuruse eelarve strateegilise juhtimise ning Euroopa Nõukogu ja selle 1300 ametnikust koosneva sekretariaadi töö korraldamise eest.