Looduskaitsealusele Koipsi saarele saabujat tervitab supelrannal poolenisti liiva mattunud lambakolp, samas kõrval on puhtaks näritud skelett, kirjutab Eesti Päevaleht. Männimetsa all on roiskuv lambakorjus ning mitmes kohas on jälgi seal lebanud lambakorjustest.

“Aprillis pildistasin üles seitse korjust ja saatsin kirja ka loomakaitse seltsile,” seletas Koipsi maaomanik Aarand Roos, kes tõstis protesti ärimees Raimo Kägu ja poliitik Kristiina Ojulandi lambakasvatuse vastu.

Koipsi maaomanikud Kalju Aasmäe, Tõnu Kallas ja Aarand Roos saatsid mullu oktoobris protestikirja Harjumaa keskkonnateenistusse. “Raimo Kägu tekitatud olukorda iseloomustab kõige paremini sõna psühhoterror,” kirjutasid nad. Pealegi pole Kägu neilt lambakasvatuseks nõusolekut küsinud, ehkki Harjumaa keskkonnateenistus andis Kägule Koipsi saarel lambapidamise loa rõhutades, et selleks peab olema naabrite nõusolek.

Naabrid protestisid saarel vabalt liikuvate lammaste, aga eriti nende pabulate vastu. “Kui jõuan saarele, võtab majaümbruse koristamine tunni, ja hommikul pean otsast alustama,” selgitas Roos oma maja juures ekskremendihunnikute vahel.

Kaebekirja järel olukorda kontrollinud keskkonnaametnikud vastasid protestijatele järgmiselt: “Peame tõdema, et olukord on väljunud kontrolli alt ning lammaste karjatamist /…/ sellisel viisil enam viljelda ei saa.” Kuna olukord ei muutunud, ent pretensioone tuli lisaks, tegi keskkonnateenistus Kägule ettekirjutuse lõpetada lammaste pidamine saare sihtkaitsevööndis 23. maiks. Neljapäevaks oli ettekirjutus täitmata ja lambad jooksid vabalt ringi.

Välisministrina oma mainet ka lambakasvatuse ja –armastusega kujundanud Kristiina Ojuland pühkis nüüd aga oma käed puhtaks, väites, et juriidiliselt on tegemist Raimo Kägu firma omandiga. “Meie lambad on need seal küll, kuigi juriidiliselt on need Raimo firma omad ja mina ei oska ka midagi öelda, küsige Raimo Kägu käest kommentaari,” nentis Ojuland. “Tegelikult minul nende lammastega otsest seost pole,” lisas ta.

Kägu põhjendas keskkonnaameti ettekirjutuse täitmata jätmist viletsate ilmastikuoludega, mis ei lasknud ehitusmaterjali saarele toimetada. “Mul on kahju, et lambad käisid võõra maa peal. Sel nädalal saab aed püsti ja probleem, mis tegelikult on pseudoprobleem, lahendatud,” lisas Kägu. “Mis korjustesse puutub, siis mina pole neid viimasel ajal näinud. Võib-olla on mõni rebane tallele viga teinud, või siis jahimehed,” arvas ta, väites, et on leidnud korjuste seest ka kuuli- ja haavlijälgi.