"Kui meil oli märtsikuus erakonna volikogu istung, siis seal otsustati, et üldkogu toimub juuni lõpus. Nagu te kõik teate, toimus minule arusaamatul põhjusel mingi muudatus, millega toodi üldkogu toimumisaeg üks kuu ettepoole ja kes iganes teine kandidaat mõtles kandideerimisele, siis see kindlasti vähendas neid võimalusi, et teha vajalikud ettevalmistused ja tulla välja tõsise platvormiga kandideerimiseks," rääkis Ojuland eile.

Kui Ojuland väitis, et Reformierakonna volikogu toimus märtsis, siis tegelikult toimus see juba 1. veebruaril. Lisaks rääkis Ojuland juba 28. märtsi Eesti Päevalehes, et ta ei kandideeri erakonna esimeheks. "Seekord ei kandideeri," ütles Ojuland.

Reformierakonna juhtide sõnul on Ojulandi väited valed, sest erakonna üldkogu toimumine 25. mail oli teada juba ammu. Ning tõesti, erakonna siseväljaande Reformikiri selle aasta talvine, veebruaris välja antud number sisaldab viimasel leheküljel kutset 25. maiks Tartusse.

Reformikirja eelmise sügise numbris oli tulevaste ürituste kalender, kuhu oli kirja pandud, et 25.-26. mail toimub erakonna volikogu ja üldkogu. Tõsi küll, toimumiskohaks oli märgitud Tallinn.

Ojuland tunnistas täna, et ta eksis eile, kui ta nimetas volikogu toimumise ajaks märtsi. Ojuland lausus, et ta luges üldkogu toimumisest juunis Reformierakonna 2. veebruaril saadetud pressiteatest. Selles tsiteeriti erakonna esimees Andrus Ansipi päev varem Reformierakonna volikogul peetud kõnet. "Minu käest on eriti opositsiooni poolelt küsitud, kas ma kavatsen juunis kandideerida erakonna esimeheks. Omadele võin otse öelda - jah, kavatsen küll. Kui keegi tahab ka, siis tere tulemast - tuleb võistelda minuga," teatas Ansip tollal.

Ojulandi sõnul ei teadnud ta Reformikirjas olevatest üldkogu kuupäevadest seetõttu, et tal ei käi Reformikiri. Tema lähtus sellest, mida Ansip Reformierakonna pressiteates ütles. "Seda võib nimetada kommunikatsioonihäireks," lausus Ojuland. Ta ei andnud selget vastust, kas ta tõesti ei kontrollinud üle üldkogu toimumise aega ja uskus lihtsalt ühte sõna Reformierakonna pressiteates.

Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk ei osanud öelda, millele Ojulandi väide tugineb. "Kõikides erakonna väljaannetes alates eelmise aasta sügisest on selle aasta üldkogu toimumise ajaks olnud märgitud 25. mai, millal see ka toimus. Seega on see kuupäev olnud kogu aeg sama ja laialdaselt erakonnaliikmetele teada," selgitas Pukk.

"Pressiteate ühest sõnast ei saa seega teha järeldusi, nagu üldkogu toimumise aega oleks muudetud," lisas Pukk.

Ta lisas, et Kristiina Ojulandi soovist kandideerida sellel aastal erakonna esimeheks kuulis erakond esmakordselt eile.