“Eesti näeb Euroopa Liitu ka tulevikus rahvusriikide ühendusena ja sellest tulenevalt peavad säilima nii ühehäälsuse nõue põhimõttelistes valdkondades kui ka rotatsiooniprintsiip nõukogu juhtimisel,” ütles Ojuland välisministeeriumi pressitalituse teatel Euroopa Liidu valitsustevahelise konverentsi kolmandal töösessioonil.

Ojuland kinnitas, et Eesti jaoks on ühehäälsuse säilitamise nõue väga oluline ja põhimõttelise tähtsusega maksustamise valdkonnas, aga ka EL-i lepingute muutmisel.

Arutades ühehäälsuse nõude ja kvalifitseeritud häälteenamusega seonduvat, tõdesid välisministrid, et mitu riiki soovib säilitada ühehäälsuse nõuet kriminaalõiguses, maksustamises ja sotsiaalkindlustuses. Ühtlasi leidsid mõne riigi esindajad, et konvendis saavutatud kokkulepe on parim võimalik lahendus ja seda ei tohiks enam muuta.

EL-i eesistuja Itaalia välisministri Franco Frattini juhtimisel toimunud kohtumisel arutasid ministrid mitut pikka aega vaidlusi tekitanud teemat, mis puudutavad nõukogu eesistumist ja koosseise ning kvalifitseeritud häälteenamuse ulatust.

Välisministrid saavutasid konsensuse edasises rotatsioonisüsteemi põhimõtetes, toetades valdavalt meeskondlikku eesistumist. Frattini kinnitas, et rotatsioonisüsteemis peavad olema ranged reeglid ning fikseeritud põhimõtted, mis tagavad riikide võrdsuse ning arvestavad nende geograafilist asendit.

Ojulandi sõnul peab rotatsioon hõlmama kõiki nõukogu koosseise, sealhulgas ka välisasjade nõukogu. Detaile, kuidas, mitu riiki läheb, kui pika aja jooksul ning millal uuele eesistumissüsteemile üle minnakse, arutavad välisministrid järgmistel kohtumistel.

Esmaspäeva õhtul on töösessioonil arutluses majandus-, rahandus- ja mitteinstitutsionaalsed küsimused.