Rahvusvahelise Uisuliidu kongressil osales Ojuland aga Eesti Uisuliidu palvel.

“Selle aasta kevadel oli Eesti ja Jaapani vahelistes suhetes õhus küsimus, kas Eesti peab oma saatkonna Tokyos poole aasta pealt rahapuuduse tõttu sulgema,” teatas minister Postimehele.

Ta lisas, et kindlasti pole hea märk saatkonna ootamatu sulgemine riigis, millega Eesti soovib häid suhteid omada. Seega oli visiit vajalik kinnitamaks, et Eesti on huvitatud heade ja stabiilsete suhete arendamisest Jaapaniga.

Ojulandi sõnul andsid tema kohtumised Jaapani väliskaubandusorganisatsiooni esimehega Eesti ärimeestele võimaluse 4-6 kuu jooksul tasuta kasutada kuues Jaapani linnas bürood, juriidilist nõunikku ning sekretäri.

Minister lisas, et tal oli hea meel vastu tulla Eesti Uisuliidule ja osaleda Rahvusvahelise Uisuliidu kongressi avamisel Kyotos.

“Usun, et seal tekkinud kontaktidest on õige pea ka Eesti uisuspordi arengule kasu tekkimas,” teatas ta Postimehele.

Postimees kirjutas teisipäeval, et välisministri ja Eesti Uisuliidu presidendi Ojulandi töövisiit Jaapanisse sattus otsekui juhuslikult ühele ajale samas riigis peetud rahvusvahelise uisukongressiga.

Eesti Uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura ütles ajalehele, et Ojuland ei sattunud kongressile juhuslikult, kuna selle aeg oli ette teada kaks aastat ja Ojulandi kui uisuliidu presidendi kohtumist Rahvusvahelise Uisuliidu presidendiga oli kavandatud pool aastat.

Kuura sõnul tasus Eesti Uisuliit Ojulandi reisikulu Tokyost kongressi toimumiskohta Kyotosse ja tagasi, samuti Kyotos ööbimise hotelliarve.