Ojuland süüdistas Vene parlamendi alamkoda selles, et riigiduuma ei lubanud Vene delegatsioonil osaleda ENPA istungjärgul, kus arutati Venemaa sõjategevust Tšetšeenias.

ENPA liberaaldemokraatliku grupi juht Ojuland esines ajakirjanikele koos Venemaa ainsate esindajate - liberaalse partei Jabloko liikmete Aleksandr Šõšlovi ja Sergei Ivanenkoga, kes samuti taunisid riigiduuma otsust.

Šõšlov ja Ivanenko osalesid ENPA istungjärgul oma kulul, kuna Vene riigiduuma ei vormistanud neile komandeeringut.

Teisipäeval võttis ENPA liberaaldemokraatlik grupp Ojulandi initsiatiivil vastu Venemaa riigiduuma tegevust tauniva avalduse.

ENPA liberaaldemokraatlik grupp mõistis oma avalduses hukka riigiduuma ja selle spiikri vastuseisu Vene delegatsiooni osalemisele ENPA istungjärgu töös, samas kui selle istungjärgu üheks peateemaks on olukord Tšetšeenias.

Ojuland ütles BNS-ile, et talle on vastuvõetamatu Vene riigiduuma ja selle spiikri seadusvastane tegevus, mis kaudselt takistas Vene esindajate osalemist ENPA istungjärgul. Sellega takistas riigiduuma Ojulandi sõnul ka Tšetšeenia konflikti seaduslikku ja õiguslikku lahendamist.

Eestit esindavad ENPA istungil delegatsiooni juht Ojuland ja delegatsiooni liikmed Anti Liiv, Lauri Vahtre, Sergei Ivanov, Ivar Tallo ja Elmar Truu.

ENPA arutas eelmisel korral Venemaa sõjategevust Tšetšeenias aprillis, siis pooldas osa ENPA liikmetest Venemaa välja heitmist organisatsioonist.

Esmaspäeval alanud istungjärgul arutab ENPA veel looduskahjulike tagajärgedega õnnetuste ärahoidmist, vangistuses olevate emade ja imikute probleeme ja homoseksuaalide olukorda Euroopa Nõukogu liikmesmaades.