Euroopa parlamendi Eesti saadik Kristiina Ojuland sattus ühes mitmete teiste saadikutega hiljuti meedia tähelepanu alla, kui käis Aserbaidžaanis valimisi vaatlemas.

Nimelt kirjutas portaal europeanvoice.com, et ametliku delegatsiooni välised saadikud, kelle seas oli ka Ojuland, langesid valimisturismi lõksu ja ei toonud tagasi olulisi teadmisi. Portaal kirjutab, et "nende jaoks on valimised välisriigis ettekääne selleks, et lennata paikadesse, mida nad muidu ei külastaks ja ööbida nooblis hotellis kellegi teise kulul". Samuti süüdistab portaal saadikuid selles, et nad lasid aseritel end liigselt mõjutada ja nende hilisemad kommentaarid valimiste aususe kohta olid liiga leebed ja hambutud. Veel mainib portaal, et Ojuland keeldus ütlemast, kes tema reisi eest maksis.

Ojuland kinnitas Delfile, et on kõnealust artiklit näinud. Ta ütles, et käis vaatlusel ühe päeva jooksul ja aserite parlamendi kutsel. Kinni maksti reis europarlamendi saadikule ette nähtud visiitide eelarvest. "Mul pole siin midagi varjata, sest meil on liiduvälistesse riikidesse sõitmisel ette nähtud spetsiaalne eelarve. Olen seda varemgi kasutanud, näiteks Aserbaidžaanis ja Venemaal käies. Eelarvest tasustatakse sõidu- ja elamiskulud," rääkis Ojuland.

Saadikutele heideti ette ka seda, et nad pidasid vaatlusel käimist plenaaristungitest olulisemaks. "Puudusin küll plenaaristungilt, aga parlamendisaadiku töö ongi selline. Nimelt kui ma pean midagi oma valdkonnas oluliseks teemaks, siis olen varemgi ära käinud, kui on olnud mingisuguseid üritusi või kutseid," seletas ta ja lisas, et ära käivad teisedki. "Käiakse fraktsiooniistungite ajal ja komisjoni istungite ajal. Europarlament erineb selles mõttes riigikogust, et koalitsiooni ja opositsiooni ei ole ja kõik koalitsiooniliikmed ei pea tähtsamate hääletuste ajal kohal olema," ütles ta.

Ojuland rõhutas, et europarlamendi korraldus on vaba ja saadikud on seotud peamiselt rahvamandaadiga, mis on talle kodumaalt antud. "Saadik saab ise otsustada, kas ta on parajasti Bakuus, Strasbourgis või New Yorgis," sõnas ta.

Arusaamatu kriitika

Samuti lükkas Ojuland tagasi süüdistuse selle kohta, nagu ei oleks vaatlejad valimistelt adekvaatseid hinnanguid tagasi toonud. "65 saadikut eri riikidest tegid järelduse, et valimised olid ausad ja õiged. Siin on väga suur küsimärk, et miks pannakse eri riikide parlamendiliikmed sellisesse positsiooni, justkui nad oleks midagi valesti näinud," oli Ojuland hämmeldunud. "Kui seda ühisjäreldust kahtluse alla seada - kelle huvides seda tehakse ja kes selle kinni on maksnud?" küsis ta. Ta rõhutas, et parlamendi ametlik delegatsioon oli samuti seisukohal, et valimised olid ausad ja vabad.

"Kindlasti arutatakse vaatlustel tehtud järeldusi väliskomisjonis veel," ütles Ojuland ja lisas, et arusaamatu kriitika alla on sattunud ka näiteks Itaalia saadik Pino Arlaki, kes oli ametliku delegatsiooni juht."Ta on mu arust jäänud väga ebameeldivasse olukorda. Arlaki on tuntud kui
prokurör Sitsiiliast, kes võitles maffiaga. Rünnata teda, et ta on kallutatud jõudude eesotsas, see tundub väga kentsakas," leidis ta. 

European Voice'i ajakirjanik ei ole Ojulandi hinnangul õigesti käitunud. Tema sõnul saatis ta selgitusi kahes meilis, kuig artiklis kirjutati ikka, nagu oleks ta kommentaaridest keeldunud. "Mul on kirjavahetus olemas, milles ma selgitasin, et kes kutsus ja kes maksis," seletas ta ja lisas, et ajakirjanik paistab ise ära ostetud olevat. "See oli sulaselge vale minu kohta ja vajab edasist selgitamist," lausus Ojuland.

Ta ütles, et otsuse Aserbaidžaanis käimiseks võttis ta vastu oma tausta tõttu. "Olen Aserbaidžaani kui riigi arenguga olnud seotud ligi viisteist aastat," ütles ta ja lisas, et on varemgi riiki külastanud. Ojulandi hinnangul tuleb tunnustada seda, et riik püüab oma nägu Euroopa poole pöörata. "Euroopa peab jälgima arenguid sellistes riikides, kus on väga palju huvide konflikte, eriti kui me vaatame, mis toimub Egiptuses ja Süüriaski," ütles ta.

European Voice'i artiklit saab lugeda siin.