ENPA liberaaldemokraatlik grupp mõistis oma avalduses hukka riigiduuma ja selle spiikri vastuseisu Vene delegatsiooni osalemisele ENPA istungjärgu töös, samas kui selle istungjärgu üheks peateemaks on olukord Tšetšeenias.

Ojuland kui ENPA liberaaldemokraatliku grupi president tegi assambleele ettepaneku riigiduuma tegevus hukka mõista.

Ojuland ütles teisipäeval BNS-ile, et talle on vastuvõetamatu Vene riigiduuma ja selle spiikri seadusvastane tegevus, mis kaudselt takistas Vene esindajate osalemist ENPA istungjärgul. Sellega takistas riigiduuma Ojulandi sõnul ka Tšetšeenia konflikti seaduslikku ja õiguslikku lahendamist.

Venemaad esindavad ENPA istungjärgul Strasbourg'is vaid liberaalse Jabloko partei liikmed Aleksandr Šišlov ja Sergei Ivanenko, kes sõitsid Strasbourg'i oma kulul, kuna riigiduuma neid sinna ei komandeerinud.

Ojuland ütles, et võtab tõenäoliselt osa 29. juuniks plaanitud diskussioonist Tšetšeenia küsimuses, samas ei avaldanud ta oma sõnavõtu sisu.

Eestit esindavad ENPA istungil delegatsiooni juht Ojuland ja delegatsiooni liikmed Anti Liiv, Lauri Vahtre, Sergei Ivanov, Ivar Tallo ja Elmar Truu.

ENPA arutas eelmisel korral Venemaa sõjategevust Tšetšeenias aprillis, siis pooldas osa ENPA liikmetest Venemaa välja heitmist organisatsioonist.

Esmaspäeval alanud istungjärgul arutab ENPA veel looduskahjulike tagajärgedega õnnetuste ärahoidmist, vangistuses olevate emade ja imikute probleeme ja homoseksuaalide olukorda Euroopa Nõukogu liikmesmaades.