Ojulandi pressiesindaja Joel Hirv ütles Kommersandile, et sanktsioonide kehtestamiseks tehti ettepanek mitmete seaduste ja inimõiguste rikkumise tõttu Hodorkovski protsessil. Hirve sõnul on sanktsioonid ainuke võimalik viis panna Venemaa võime seadustest kinni pidama, sest Euroopa parlamendi liikmed koos teiste Euroopa institutsioonidega on pingutanud kõvasti, et veenda Vene kolleege seda tegema, kuid nähtavate tulemusteta, vahendab RIA Novosti.

Varem toetas Ojuland sanktsioone Vene ametnike vastu, kes on väidetavalt seotud advokaat Sergei Magnitski surmaga Moskva kinnipidamisasutuses. Ojulandi ettepanek sanktsioonide kehtestamiseks Hodorkovski protsessiga seotud Vene ametnike vastu pälvis tema Euroopa kolleegide tugeva toetuse.

Venemaa eitab kõiki süüdistusi seaduste ja inimõiguste rikkumises, kinnitades, et Hodorkovski ja teine kohtualune Platon Lebedev on õiglaselt süüdi mõistetud mitmetes majanduskuritegudes, mida USA-s karistataks eluaegse vangistusega.

„Nad [Euroopa parlamendi saadikud] üritavad meie kohtunikke hirmutada,” ütles Venemaa riigiduuma väliskomitee aseesimees Andrei Klimov. „[Meie] reaktsioon on hoopis vastupidine. Kohtuasja politiseerimine takistab normaalseid kohtutoiminguid. Nende [Euroopa parlamendi liikmete] otsuste selektiivsus on üllatav.”