Euroopa Liberaalide, demokraatide ja reformipartei (ELDR) asepresident ja riigikogu aseesimees Kristiina Ojuland esines Taani peaministri Anders Fogh Rasmusseni palvel Taani liberaalse partei Venstre suvekonverentsil. Ojuland pühendas suurema osa oma kõnest olukorrale Gruusias.

Ojuland võrdles Venemaa tänast retoorikat, põhjendamaks sõjalise jõu kasutamist Lõuna-Osseetias, Hitleri–Saksamaa retoorikaga Tšehhoslovakkia vastu 1938. aastal sudeedi sakslaste küsimuses. Siis põhjendas Hitler samuti jõu kasutamist vajadusega kaitsta sakslasi, kes elasid Tšehhoslovakkias.

“Venemaa on aastaid kasutanud sarnast retoorikat rahvusvahelisel areenil ka Eesti ja teiste väikeriikide vastu, väites, et nad on valmis kaitsma oma kodanike huve teistes riikides. See on hoiatus kõikidele Euroopa riikidele, eelkõige Venemaa lähiümbruses asuvatele väikeriikidele, sealhulgas Eestile, keda võib tabada sarnane saatus, mis tabas äsja Gruusiat.“

Ojulandi arvates on Gruusia soov liituda NATO-ga Venemaa tegevuse valguses õigustatud, kuna teist julgeolekut tagavat struktuuri pole täna maailmas olemas.

„Ka Eesti kogemus näitab, et Venemaa agressiivsele tegevusele ei ole muud vastukaalu kui NATO.“ Ojuland meenutas Venstre konverentsi delegaatidele ka oma kohtumist Vene Riigiduuma delegatsiooni 2007. aasta aprillisündmuste ajal Eestis, kui endine Venemaa julgeolekuülem, armeekindral Nikolai Kovaljov esitas nõudmise Eesti Valitsuse tagasiastumiseks.

„Selline Venemaa agressiivne, imperialistlikult sõjakas käitumine oma väiksemate naabrite vastu on fakt, millele rahvusvaheline üldsus peab reageerima.“

Ojuland kohtus eile Kopenhaagenis Taani liberaalse partei esimehe, Taani peaministri Anders Fogh Rasmusseniga. Üheskoos hukka Venemaa tegevus Gruusias — see tuleks kiiresti lõpetada.