Rakveres elav Heli Laine Sinijärv väitis ajalehel, et keegi tegi tema eest e-hääletamise ära. "Kui ta nii väidab, siis see ilmselt nii on," sõnas Ojuland. "Ma ei saa seda ümber lükata, aga mina ei tea, kuidas sai selline asi toimuda. Minul ei ole seda võimalust kellegi teise eest hääletada."

Ojuland rääkis täna hommikul Vikerraadio uudistele, et Eesti Ekspressis ilmunud artikkel oli talle tõsiselt ebameeldivaks üllatuseks.

Ajaleht Eesti Ekspress avastas Reformierakonna sisevalimistel pettuse, mille käigus andsid e-valimiste teel hääli eakad inimesed, kes enda sõnul tegelikult valimas ei käinud. Kuus Lääne-Virumaa eakat kinnitasid lehele, et ei ole valimistel osalenud, ometi on nad Reformierakonna andmetel andnud oma e-hääle.

Niisuguse tegevuse mõistis Ojuland väga teravalt hukka.

Ojulandi sõnul tuleb kaaluda kõiki asju ja kontrollida kõiki kahtlusi. Pisteline kontroll, mida on praeguseks tehtud ei ole tema sõnul piisav.

Kampaania ajal helistas sadadele inimestele

Ojuland rääkis, et kogu valimisperioodi käigus helistas tema isiklikult ja tema meeskonnaliikmed sadadele inimestele. "Küsisin inimestelt toetust, kas nad on valmis minu poolt hääletama," rääkis europarlamendi saadik oma valimiskampaaniast. Ojuland lisas, et mitte kõik ei olnud seda nõus tegema.

"Ma ei saanud kontrollida, kuidas nad hääletavad, sest minul mingisugust juurdepääsu inimeste hääletuskoodidele ei ole," kinnitas Ojuland. Seetõttu on talle arusaamatu, kuidas niisugused asjad saavad juhtuda.

Ojulandi sõnul on erakonnas juurdepääs liikmete isikuandmetele väga piiratud inimestel ning maakonnajuhtidel omakorda on piiratud juurdepääs inimeste isikuandmetele. "Mina kahjuks nende hulka ei kuulu, et neid koode kasutada," lausus Ojuland.

Ojuland ise ei osalenud e-hääletamisel, vaid käis Tartus hääletamas.

Vaadates oma häälte arvu, leidis Ojuland, et tal ei peaks olema mingit põhjust häälte ostmiseks, sest ta sai erakonnas viienda tulemuse. Ojulandi poolt hääletas erakonna juhatuse valimistel 779 inimest.

Muret teeb talle aga see, et valimiste ajal oli Lääne-Virumaal tehnilisi probleeme, näiteks ei pääsenud inimesed neile antud koodidega Oravavõrku sisse. Probleemiga pöördus Ojuland ka erakonna peakontorisse.

Ojuland ei osanud kommenteerida väidet, kas erakonna juhatus pikendas esialgset hääletuse aega, sest väidetavalt sai Kaja Kallas rohkem hääli kui Andrus Ansip.

"Erakonna esimehe poolt hääletajaid oli vähem kui juhatuse valimistel osalenuid," nentis Ojuland. "See aga ei tähenda seda, et Andrus Ansip pidi vähem hääli saama, sest erakonna esimehe kohale oli ainult üks kandidaat."