„Võis eeldada, et kui Euroopa Liit ja USA kehtestavad Venemaa suhtes sanktsioonid, võtab viimane tarvitusele vastumeetmed,“ ütles Ojuland idanaabrite musta nimekirja kommenteerides.

Ojulandi hinnangul oli musta nimekirja sattumine asjade loogiline käik. „Eestis on minu poliitiline saatus viimase ca kolme aasta jooksul (nn Reformierakonna häälteskandaal 2013. aastal – toim) kujunenud läbi erinevate Kremli käepikenduste kohalike PR-firmade näol, kes on mind mustanud ja poriga üle valanud,“ rääkis ta, nimetades neid Venemaa vastukäikudeks, milles ei ole midagi üllatavat.

„Selle kohta, mis minuga Eestis on juhtunud, võiks otsida ka natukene kaugemaid tagamaid. See pole pelgalt sisepoliitiline küsimus,“ lisas ta.

Välispoliitiliste põhjustena nägi Ojuland töötamist Euroopa Parlamendi väliskomisjoni täisliikmena kui ka oma fraktsiooni Euroopa Liidu Venemaa suhete kõneisikuna. „Tegelesin palju demokraatiat ja Venemaa inimõigusi puudutavate teemadega. Olin raportite autor või resolutsioonide kaasautor. See kõik kindlasti viis selleni ja muidugi ka Magnitski juhtum, mida ma vedasin raportörina europarlamendis,“ rääkis ta.

Ojuland tõdes, et pole Eesti võimudelt veel kinnitust nimekirja kuulumise kohta saanud ja Venemaale tal lähiajal reisida plaanis ka ei olnud. „Mul oli võimalus minna Venemaale detsembris ja ma juba eeldasin, et mul ei ole mõtet hakata viisat taotlema, ja nii ma seda ei teinudki.“

„Ma arvan, et otsus lisada mind musta nimekirja on tehtud juba mõni aeg tagasi, küllap on sellel pikem eellugu,“ lisas endine välisminister ja Rahva Ühtsuse Erakonna esimees.

Venemaa poliitilist olukorda kommenteerides ütles Ojuland: „Ega see asi enne ei parane, kui Venemaa  poliitilises  režiimis  toimuvad radikaalsed muutused.“

Kristiina Ojulandile on sissesõidukeelu kehtestanud ka Valgevene.